Društvo

Zenka čestitao Jevrejskoj zajednici praznik Pesah

“U skladu sa vjerskim i univerzalnim vrijednostima Pesaha, koristim priliku da svim pripadnicima/ama Jevrejske zajednice u Crnoj Gori čestitam jedan od najvećih jevrejskih praznika Pesah, koji se u kontinuitetu obilježava u svijetu, već više od 2.500 godina,” navodi se čestitki ministra za ljudska I manjinska prava Mehmeda Zenke.
Zenka čestitao Jevrejskoj zajednici praznik Pesah
Portal AnalitikaIzvor

“Pesah simboliše spasenje, osjećaj zajedništva i pripadnosti porodici. Jevrejski narod proslavu Pesaha započinje Seder večerom, i jelima koja simbolizuju podsjećanje jedan od najznačajnijih događaja u jevrejskoj istoriji- izbavljenje iz Egipta. Veličina praznika je u tome što je jedinstveni čin oslobađanja jednog naroda iz ropstva spojen s drugim jedinstvenim vjerskim događajem - dobijanjem Tore.

Iz tog razloga, svim jevrejskim porodicama želim da ovaj praznik proslavljaju srećno i dugovječno u krugu svojih najmilijih iz razloga što je jedna od najbitnijih karakteristika ovog praznika  upravo okupljanje porodice. Jevrejska zajednica u Crnoj Gori  brojčano nije velika, ali je njen doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori velik i visoko cijenjen. U građanskoj, multivjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori, Jevrejska zajednica uspješno se zalaže za ukupno očuvanje sklada i suživota i dalji razvoj crnogorskog društva u tom pravcu”, ističe se u čestitki ministra Zenke.

Portal Analitika