Turizam

Radak Kukavičić: Ove godine stižu gosti iz Skandinavije

Jedan od najvećih skandinavskih turoperatora TUI Nordic je ove godine u svoju ponudu uvrstio posebne aranžmane za Crnu Goru i u periodu od sredine maja do oktobra, u saradnji sa partnerima iz naše zemlje, direktnim čarter letovima dovodiće turiste iz četiri nordijske zemlje Švedske, Norveške, Danske i Finske – kazala je za Pobjedu direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić ističući da sa ovog tržišta vlada veliko interesovanje za naše aranžmane.
Radak Kukavičić: Ove godine stižu gosti iz Skandinavije
Portal AnalitikaIzvor

Sudeći po razgovorima koje su imali sa predstavnicima turoperatora i turističkih agencija tokom sajamskih nastupa, naša sagovornica ističe da po interesovanju turista sa optimizmom dočekujemo ljetnju turističku sezonu. Avio povezanost Ona ističe da će se letovi TUI Nordica za Crnu Goru obavljati jednom sedmično iz Štokholma, Osla, Kopenhagena, Helsinkija, a prema trenutnom stanju bukinga više od 40 odsto aranžmana TUI Nordica za Crnu Goru za ovu godinu je već prodato.

 – Za dobru povezanost tokom sezone sa skandinavskim zemljama svakako imaju uticaj i letovi niskobužetskih aviokompanija „Rajaner“ i „Norvegian“, dok nacionalna aviokompanija Montenegro erlajnz, pored redovne linije ka Kopenhagenu, prvi put od ove godine najavljuje čarter letove za Helsinki u periodu od maja do oktobra – naglasila je  sagovornica. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavila je aktuelnu turističku ponudu zemlje na svim značajnijim međunarodnim sajmovima i berzama turizma.

– U susret ovoj turističkoj sezoni, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, učestvovali smo na sajmovima u Londonu, Parizu, Beču, Herningu, Beogradu, Berlinu, Štutgartu, Moskvi, Kijevu, Sankt Peterburgu, Pekingu, Pragu, Napulju, Tirani,  a po prvi put, ove godine, u Minhenu i Štokholmu. Pred nama je i road show kampanja u okviru koje ćemo uobičajeno obići veće gradove regiona – najavila je Radak-Kukavičić.

Kada je u pitanju tržište Njemačke, kao jedno od najvećih emitivnih tržišta sa više od 60 miliona turista godišnje, turoperatori TUI Njemačka, ITS, FTI i Thomas Cook bilježe rast bookinga za Crnu Goru i do 40 odsto.

 – Za razliku od prethodnih godina iskazano je veliko interesovanje za otvaranje klub hotela TUI grupacije od sljedeće godine u Crnoj Gori. Na sajmu u Berlinu, a u okviru međunarodnog takmičenja za film i multimedijalni turistički promotivni materijal The Golden City Gate 2017. novom promotivnom spotu „Crna Gora uvijek drugačija“ dodijeljena druga nagrada, odnosno nagrađen je sa četiri zvjezdice, u kategoriji Zemlja (Country) – istakla  je Radak-Kukavičić. Takođe, kako navodi, sa ruskog tržišta očekuju porast broja turista ove godine, s obzirom da se prema najavama ruskih turoperatora očekuje povećanje avionskog saobraćaja iz Moskve za 30  odsto, kao i Sankt Peterburga, Samare, Ekaterinburga i drugih ruskih gradova.

– Ove godine izražen je i rast individualnog bukinga sa ovog tržišta. U prilog tome govori i podatak da je već u januaru prema zvaničnim statističkim podacima zabilježen rast broja turista iz Rusije za četiri odsto – kazala je Radak-Kukavičić.

Ona naglašava da je sajam u Kijevu pokazao da ove godine možemo očekivati porast broja ukrajinskih turista. –Naime, u  ovoj godini planirano je ukupno oko 450 čarter letova iz Kijeva, Odese, Lvova, Harkova i Dnjipropetrovska za Tivat. Prvi čarter letovi se očekuju već od početka maja i trajaće do kraja oktobra – kazala je direktorica NTO.

Na nedavno održanom sajmu u Pekingu, Radak-Kukavičić podsjeća da su se predstavili sa Turističkom organizacijom Srbije pod sloganom ,,Wild Soul of Europe“.

– Svjesni činjenice da je za uspjeh na ovom specifičnom tržištu potrebno strpljenje i kontinuirani rad na unapređenju poslovnih odnosa među partnerima, pored sajamskog nastupa, organizovali smo pres konferenciju i prezentaciju turističke ponude, kao i poslovne susrete sa partnerima iz NR Kine. Osnovni cilj bio je upoznavanje partnera sa turističkom ponudom dvije zemlje, uspostavljanje kontakata i pregovaranje o kupovini usluga i paket aranžmana. Takođe, najavljena vizna liberalizacija za turističke grupe iz Kine doprinijeće da Crna Gora bude dostupnija turistička destinacija – kazala je Radak- Kukavičić. Kako ona naglašava, turistička ponuda Crne Gore se u kontinuitetu unapređuje, prije svega kada su pitanju turistička infrastruktura i smještajni kapaciteti.

 – Kako broj hotela raste iz godine u godinu, trenutno ih brojimo blizu 400, kapaciteta preko 40.000 ležajeva. Samo tokom prethodne godine otvoreno je 24 nova hotela, od toga 20 kategorija četiri i pet zvjezdica. U Crnoj Gori je 2007. godine bilo 12 odsto  hotelskih kapaciteta sa četiri i pet zvjezdica, a sad je njihov udio oko 35 odsto – kazala je naša sagovornica. Renomirani svjetski hotelski brendovi, koji su preporuka sami po sebi, biraju, kako ističe, Crnu Goru kao destinaciju za otvaranje novih hotela u njihovom lancu poslovanja.

Pobjeda

Portal Analitika