Svijet

Novi vazdušni udar SAD u Siriji: Ubijeno najmanje 15 civila

Najmanje 15 civila ubijeno je u vazdušnim udarima međunarodne koalicije na uporišta tzv. Islamske države, objavila je sirijska nevladina organizacija.
Novi vazdušni udar SAD u Siriji: Ubijeno najmanje 15 civila
Portal AnalitikaIzvor

Avioni koalicije predvođene Sjedinjenim Državama ciljali su selo Hneida blizu Rake, grada koji je glavno uporište ISIS-a u Siriji, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Među žrtvama je četvoro djece, navodi SOHR, koji podatke prikuplja od široke mreže svojih izvora u Siriji.

"Sedamnaest osoba je ubijeno, a 12 je povrijeđeno i zgrada je potpuno uništena", rekao je Mohamed al-Adžeili i dodao kako "bi broj žrtava mogao rasti jer su neki u kritičnom stanju".

Koalicione snage počele su ofanzivu u novembru  na Raku, grad koji je zapravo prijestonica ISIS-a otkako je ta teroristička organizacija krenula osvajati 2014. i zauzela velike dijelove Sirije i Iraka.

SOHR javlja i da su neidentifikovani borbeni avioni tukli Han Šeijkun pri čemu je najmanje jedna žena ubijena, a drugi su civili ranjeni u tome gradu koji je u rukama pobunjenika.

Na Han Šejkun je početkom sedmice izveden hemijski napad s više od 80 mrtvih, među kojima tridesetoro djece, nakon čega je Vašington izveo napad krstarećim raketama na sirijsku vojsku koju smatra odgovornom za upotrebu hemijskog otrova.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada odbacuje optužbe i tvrdi da bojni otrov nije i nikad neće upotrijebiti.

(Nezavisne)

foto: alalamnewsnetwork

Portal Analitika