Kultura

Gut na A tempu: Drago mi je što u Crnoj Gori upoznajem mlade džez muzičare

Meni je bilo veliko zadovoljstvo, a vjerujem i mnogima od članova Big Band-a RTS-a, da smo ponovo u Podgorici. Bio mi je izuzetno lijepo večeras i, kao što sam rekao na početku koncerta, dobra atmosfera je bila sve do kraja. Orkestar je nikad nije bio ovako dobar. Ali da dodam - i publika je bila predivna, kazao je čuveni džez trubač Stjepko Gut nakon sinoć održanog koncerta u atrijumu Kapital plaze u Podgorici, u okviru programa XVI A tempa.
Gut na A tempu: Drago mi je što u Crnoj Gori upoznajem mlade džez muzičare
Portal AnalitikaIzvor

Najpoznatiji džez izvođač iz Srbije - uz Duška Gojkovića i Milivoja Markovića - priredio je nezaboravni muzički omaž Klarku Teriju, trubaču, kompozitoru i edukatoru koji je stvarao istoriju ovog muzičkog pravca. Uz to Gut je sa Terijem sarađivao i nastupao dvije decenije. Naš sagovornik ističe kako su to bila vremena kada se na ovim prostorima nije mogla zamisliti brojnija publika na džez koncertima.

- Ne možete ni da pomislite kako je bilo kada smo mi ranih sedamdesetih ovdje pričali da se održi ovakav koncert... Da smo to pokušali, ovdje ne bi bilo publike, jer to nije bio pravi momenat. Ali onda je sve počelo da se mijenja. I moj pokojni kum Nikola Mimo Mitrović je u Budvi još osamdesetih godina pravio džez festival. Neki bi prošli odlično, i taman pomisliš - krenulo je, da bi ona na narednom sve stalo... Eto, trebalo je vremena, ali vidjeli ste da sada ovdje ima i dosta publike, i dosta mladih, sjajnih muzičara. Sve je to povezano i meni pričinjava veliko zadovoljstvo - naveo je poznati trubač.

0804bigband2

Njegov doprinos današnjoj popularnosti džeza na ovim prostorima je tim prije veći što je prije više godina uticao na neke mlade muzičare da se obrazuju u tom pravcu.

- Evo, večeras sam bio sa pijanistom Enesom Tahirovićem. Pomenuo sam ranije Filipa Gavranovića, Ivu Kostić... Ima ih još. Povukao sam konkretno njih dvojicu u Grac u školu. Filip je tada kazao kako ne zna li će moći da položi prijemni, a ja sam rekao da bi ga položio tog dana da ode. Neki su bili malo nesigurni u sebe, neki su bili početnici ali su jako napredovali. Uglavnom, izuzetno mi je drago da su takve stvari ostavile pravi odjek. Ja mnogo volim da sviram koncerte, ali još više kada je sve to povezano s druženjima i kada mogu da se u par dana naprave one male radionice, da upoznaš novu djecu i, ponekad, savjetom ili sa dvije-tri rečenice nekome pomogneš da odluči - ističe Gut, koji je dugogodišnji predavač na džez akademiji u Gracu.

Uz ponovni susret sa mladim crnogorskim muzičarima koji su vrhunce džeza otkrivali uz poznatog trubača, on se posebno raduje novom ciklusu edukacije koji bi trebalo da vodi naredne godine. Kako je najavio, u dogovoru sa direktoricom NVO Jazz Art Majom Popović, koja već dugi niz godina organizuje Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM,

- Planiramo da sastavimo jednu ekipu kojom ćemo sve povezati kroz temu „Dame u džezu“. Možda će to biti jedan mješoviti orkestar, a moja želja je da tu bude više generacija - ističe on.

0804bigband

Inspiracija za to bio mu je prošlogodišnji susret sa dugogodišnjim prijateljem, izraelskim edukatorom i saksofonistom Amikamom Kimelmanom, koji u svojoj zemlji organizuje festival sa cjelodnevnim izvođačkim programom u kome predstavlja veoma mlade džez umjetnike.

- Recimo, jedna djevojka je svirala bubnjeve kao da se profesionalno time bavi. Ja sam već ove godine Maji spomenuo da bih volio da je dovedem, ali nije bilo uslova, jer su planovi bili drugačiji, pa planiramo za sljedeću. Sa Malte imamo jednog gitaristu koji je isto i edukator... Želimo da povežemo ljude koji su dobri muzičari srednje generacije - jer ja sam već iz starije - sa mladima. Uz to, danas je sve više „ženskog roda“ koji ne samo da svira, već se aktivno bavi džez muzikom. Ranije je bilo uobičajeno da žene vidiš u simfonijskom orekstru, samo izvođače klasične muzike, a sada ih u džezu ima dosta i to izuzetnih instrumentalista - ističe sagovornik Portala Analitika.

Gut se zato iskreno raduje ovim planovima, te dodaje da mu posebno zadovoljstvo pričinjava što će u Podgorici biti krajem aprila.

- To je ono predivno, prelijepo vrijeme kada mogu da „zujim“ tamo gdje se ova mala rijeka kojoj stalno zaboravljam ime - Ribnica - uliva u Moraču. Ja tamo sjedim, to su moja mjesta - zaključuje on.

0804ingenium

Program festivala A tempo sjutra se nastavlja gostovanjem slovenačkog vokalnog kvarteta IngeniuM, koji će na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupiti od 20 časova.

Ansambl čine Domen Anžlovar, Jan Kuhar, Blaž Strmole i Matjaž Strmole, a žanrovski raznolik program čine duhovne, popularne te obrade narodnih kompozicija.

Oni su dio istoimenog šestočlanog mješovitog sastava u kome nastupaju mladi vokalni umjetnici. Prvi put su se predstavili u jesen 2009. godine i od tada nastupaju na brojnim koncertima i festivalima, kako u Sloveniji, tako i širom Evrope. Godine 2014. su osvojili nagradu publike i Specijalnu nagradu za najbolji a kapela sastav na takmičenju u Lajpcigu, dok su u januaru 2015. dobili Zlatni amblem za izuzetna dostignuća u vokalnoj muzici Državnog fonda Slovenije za kulturne aktivnosti.

K.J.

Foto: MCCG, CNP/D. Miljanić

Portal Analitika