Politika

Bošković: Optužnice do 15. aprila

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da će do 15. aprila biti podignute optužnice protiv osumnjičenih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.
Bošković: Optužnice do 15. aprila
Portal AnalitikaIzvor

"Ono što ja ne sumnjam je da će optužnica protiv 25-orice biti podignuta. Ne samo protiv njih, nego mislim da će biti čak i proširena za određene druge osobe. Mi apsolutno nemamo nikakvu dilemu o tom pitanju. Definitivno postoji snažan hibridni napad Rusije na Crnu Goru u tom periodu, koji traje i dan-danas", rekao je Bošković u intervjuu Hrtvatskoj Televiziji.

Bošković je rekao da nema sumnje da iza pokušaja organizovanja državnog udara "stoje određene sigurnosne službe Rusije, prije svega GRU, kroz personifikaciju svoja dva veoma visoko pozicionirana čovjeka".

On je rekao da će američki predsjednik Donald Tramp uskoro staviti potpis na crnogorski protokol o NATO. Kazao je da se nada da će Crna Gora u maju postati članica, ali da to najmanje zavisi od Crne Gore.

"A više od, prije svega, Holandije koja ima malo komplikovaniju proceduru i da li će uspjeti da završi sve do 25. maja kad je Samit u Briselu", kazao je Bošković.

Crnogorsko članstvo u NATO, kako je rekao, biće poruka politike mira i stabilnosti, i suživota na Balkanu. Ocijenio je da se proširenje NATO-a neće završiti pristupanjem Crne Gore Alijansi, navodeći da će se naša zemlja dati snažan podstrek da ostale zemlje Zapadnog Balkana budu članice NATO.

Komentarišući rezultate istraživanja javnog mnjenja o podršci NATO-u, Bošković je rekao da je Crna Gora u oktobru imala izbore tokom kojih je NATO bio centralna tema kampanje.

"Blizu 60 odsto u parlamentu je onih koji se raduju članstvu u NATO. Moram istaći da smo protiv referenduma, jer smo imali upliv stranog elemetna u tom periou, koji neblagonaklono gleda na članstvo u NATO i ne želimo da i ovaj događaj predstavimo tako, jer bi izazvao novu tenziju i politiku pritisaka. Parlament je sasvim legitimno sredstvo", poručio je Bošković.

rtcg.me

Portal Analitika