Svijet

Tempo zapošljavanja u SAD-u naglo usporio

Američki poslodavci otvorili su u martu neto 98 hiljada novih radnih mjesta, znatno manje nego u februaru, ali je stopa nezaposlenosti uprkos tome skliznula na najniži nivo u skoro deset godina, pokazao je službeni izvještaj.
Tempo zapošljavanja u SAD-u naglo usporio
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je istovremeno objavila podatke za januar i februar, koji pokazuju da je u prvom ovogodišnjem mjesecu neto otvoreno 216 hiljada, a u drugom 219 hiljada novih radnih mjesta. To je ukupno 38 hiljada manje nego što su prvobitno procijenili, prenosi SEEbiz.

Ukupno je u privatnom sektoru u martu neto otvoreno 89 hiljada novih radnih mjesta, pri čemu se najviše zapošljavalo u sektoru profesionalnih i poslovnih usluga i u rudarstvu. Maloprodaja je zabilježila najveći gubitak radnih mjesta, pokazuju vladini podaci.

Uprkos skromnom povećanju ukupnog broja neto otvorenih novih radnih mjesta stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) skliznula je na 4,5 odsto, najniži nivo u skoro deset godina. U februaru je iznosila 4,7 odsto.

Broj nezaposlenih smanjen je 326 hiljada u odnosu na februar i bez posla je u martu bilo 7,2 miliona Amerikanaca.

Slabi tempo zapošljavanja u martu mogao bi podstaći zabrinutost za zdravlje američke ekonomije s obzirom na znake da je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju porastao jedan odsto, nakon 2,1-odstotnog skoka u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.

Portal Analitika