Društvo

Sve spremno za obnovu Sahat kule

Iz Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) za Pobjedu je najavljeno da će rekonstrukcija Sahat kule i Trga Bećirbega Osmanagića početi za nekoliko dana.
Sve spremno za obnovu Sahat kule
Portal AnalitikaIzvor

- Period saradnje na projektu uređenja Trga Bećir-bega Osmanagića i Sahat kule počeo je potpisivanjem protokola Tike, Glavnog grada i Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Nakon sprovedenog tendera, odlučeno je da će radove izvoditi italijanska firma ,,Star haus“. Da bi zvanično poslovali na teritoriji Crne Gore, ta firma je odmah nakon okončanja tenderske procedure pristupila proceduri otvaranja društva ograničene odgovornosti. Kao rezultat toga, u Crnoj Gori registrovano je d.o.o ,,Star haus MNE“, a za nekoliko dana uslijediće zvanična primopredaja radova toj firmi. Ukoliko se ne dese neke nepredviđene situacije, planirano je da radovi budu završeni u roku od 120 dana od dana zvanične primopredaje radova – saopšteno je iz Tike.

Iz te agencije saopšteno je da je vrijednost projekta oko 400.000 eura, što će u cjelini finansirati Tika.

- Sahat kula je zajedničko kulturno nasljeđe Crne Gore i Turske, odnosno simbol i pokazatelj prijateljskih odnosa dva naroda. Tika ima cilj da restaurira Sahat kulu, koja se nalazi na listi kulturnih dobara Uprave za zaštitu kulturnih dobara i da prenese dobre prijateljske odnose na naredne generacije – naglasili su iz Agencije. Restauracija Sahat kule biće rađena na osnovu projekta Muzeja i galerija Podgorice, koji je odobrila Uprava za zaštitu kulturnih dobara, odnosno Ministarstvo kulture Crne Gore, sa ciljem da bude stvorena atraktivnija ponuda za građane i posjetioce Podgorice.

Projekat obuhvata i uređenje Trga Bećir-bega Osmanagića, odnosno okoline Sahat kule, koji će dobiti zelene površine, mjesta za sjedenje i rasvjetu. Cilj je da u tom dijelu Stare varoši budu stvoreni uslovi za prijatniji boravak i odmor, odnosno da to bude još jedno mjesto u gradu koje će privući turiste.

Pobjeda

Portal Analitika