Crna hronika

Poslata dokumenta za izručenje Nikića

– Ministarstvo pravde Crne Gore poslalo je juče dokumentaciju ruskim vlastima za izručenje Ananija Nina Nikića, okrivljenog za učešće u planiranju terorističkih napada. Prema saznanjima Pobjede, iako je od hapšenja rok za pritvor do 40 dana, crnogorski istražitelji su već sakupili svu dokumentaciju, preveli je na ruski jezik i poslali kolegama od kojih traže Nikićevo izručenje.
Poslata dokumenta za izručenje Nikića
Portal AnalitikaIzvor

Nikić je u ekstradicionom pritvoru odlukom sudije, gdje će provesti najviše 40 dana. Uhapšen je u nedjelju u regiji Rostov po međunarodnoj potjernici koju je raspisao NCB Interpol Podgorica. Za njim je raspisana crvena potjernica krajem februara na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici koje ga tereti za stvaranje kriminalne organizacije.

Prema informacijama crnogorskih istražitelja, Nikić je Crnu Goru napustio još 9. novembra prošle godine, a mediji su tada pisali da operativni podaci ukazuju da se nalazi na teritoriji Rusije. Pažnju crnogorskih istražitelja privukao je nakon što je bivši srpski obavještajac Slavko Nikić tvrdio da mu je nudio da bude jedan od ključnih organizatora grupe koja je trebalo da „izazove haos u Crnoj Gori“. Prema ispovijesti Slavka Nikića, u proljeće prošle godine Ananije Nino Nikić je došao kod njega u društvu čovjeka koji se predstavljao kao agent ruske obavještajne službe FSB i tražio da „odradi“ posao za „prijatelje iz Rusije“.

Istražitelji sumnjaju da je riječ o Vladimiru Popovu (36), za kojim je Interpol Podgorica raspisao potjernicu. Osim Popova, crnogorske vlasti traže i Eduarda Šišmakova (45), pripadnika vojne bezbjednosne službe GRU, za koje se vjeruje da su glavni organizatori grupe koja je trebalo da zauzme ključne institucije sistema i destabilizuje državu. Naredbom za sprovođenje istrage obuhvaćena je 21 jedna osoba među kojima su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Pobjeda

 

Portal Analitika