Svijet

Hejli: SAD spremne na dalju vojnu akciju

Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su na dalju vojnu akciju u Siriji, poručila je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama (UN), Niki Hejli, na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti.
Hejli: SAD spremne na dalju vojnu akciju
Portal AnalitikaIzvor

Rusija je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti povodom američke vojne akcije u Siriji, navodeći da se radi o agresiji protiv suverene države.

Hejli je rekla da su SAD spremne da učine i više u Siriji, ali se, kako je kazala, nadaju da to neće biti neophodno, prenosi Rojters.

Ruski izaslanik u UN Vladimir Safronkov optužio je SAD da su prekršile međunarodno pravo time što su izvele vazdušne napade na Siriju.

"SAD su napale teritoriju suverene Sirije. Mi smatramo da je taj napad flagrantno kršenje međunarodnog prava i akt agresije", rekao je Safronkov.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao je da su američki vazdušni napadi opomena za sirijskog predsjednika Bašara al Asada zbog napada hemijskim oružjem, kao i da je to adekvatan odgovor na „neopisiva zlodjela“.

„Da Rusija nije sedam puta uložila veto u Savjetu bezbjednosti, prkoseći stavovima ostalih članica, Asad bi se suočio sa sankcijama i pravdom“, dodao je Rajkroft.

Francuski ambasador Fransoa Delatr ocijenio je da je Asadov cilj uništenje svih koji mu se opiru, bez obzira po koju cijenu.

On je dodao da je američki napad na Siriju zbog hemijskog napada sirijskih snaga legitiman, i da je postao neophodan da bi se Asad zastrašio i odvratio.

SAD su ispalile na desetine krstarećih raketa na sirijsku vazduhoplovnu bazu za koju tvrde da je iz nje pokrenut ovonedjeljni napad hemijskim oružjem u kojem je zabilježen veliki broj žrtava.

Portal Analitika