Društvo

Prof. dr Vera Popović Brkić u CANU: Komunikacija između mozga i tijela

Hormoni utiču na to kako mi danas funkcionišemo i kako se osjećamo. To je direktna funkcija cijelog našeg organizma. Ravnoteža, na latinskom homeostaza, ima brojne oblike. Ali glavni organ koji kontoliše ravnotežu je naš mozak. To su vrlo kompleksni neuro – humoralni mehanizmi kojima mozak utiče na naše tijelo i obrnuto. Danas imamo veliki problem, jer je ta ravnoteža, odnosno homeostaza – narušena, kazala je prof. dr Vera Popović – Brkić na tribini na temu „Hormoni i ravnoteža“, održanoj u CANU.
Prof. dr Vera Popović Brkić u CANU: Komunikacija između mozga i tijela
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno je iz Studentskog centra Komunikologije i medija UDG,  u fokusu predavanja bila su epohalna otkrića hormona grelina i leptina u čovjekovom organizmu, kao mehanizama kojima se reguliše energetska ravoteža kroz osjećaj sitosti i gladi, uz implikacije njihove medicinske upotrebe, u slučajevima anoreksije i kod problema gojaznosti.

Profesorica Popović Brkić je istakla da je prirodna ravnoteža organizma narušena usljed promjena u načinu života ljudi  koje su uslijedile nakon idustrijske revolucije: nedostatka sna i poremećaja dnevnih ritmova hormona koji dovode do problema sa srčanim ritmom, manjka fizičke aktivnosti, prevelikog unosa kalorija i aditiva u ishrani, gojaznosti i stresa.

Svoje izlaganje je zaokružila tvrdnjom da je neuroendokrinologija komplikovana veza, odnosno govor između mozga i tijela, i izrazila je želju da svojim narednim dolaskom više govori na ovu temu.

Portal Analitika