Društvo

Berane: Postavljen kamen temeljac za gradnju zgrade za izbjeglice

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, šef političko-ekonomskog odjeljenja u Američkoj ambasadi u Podgorici Leslie Freriksen i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić postavili su kamen temeljac za izgradnju 94 stambene jedinice u opštini Berane, naselje Rudeš.
Berane: Postavljen kamen temeljac za gradnju zgrade za izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

Govorili su i Igor Burazin, predstavnik CEB-a, Roberta Montevecchi, predstavnica UNHCR-a za Crnu Goru i Dan Redford, zamjenik šefa Misije OSCE za Crnu Goru.

Potprojekat „Izgradnja 94 stambene jedinice“ realizuje se u okviru Regionalnog stambenog projekta za izbjeglice i interno raseljena lica u Crnoj Gori.

U proteklom periodu urađeno  je preko 1500 stambenih rješenja za potrebe ovih lica, kroz brojne projekte koje su finansirali Vlada Crne Gore, nevladine organizacije, međunarodni partneri i donatori.

Radovi na sprovođenju ovog potprojekta počeli su u decembru 2016.godine i realizuju se u potpunosti sa planiranom dinamikom, pa je tako Ministarstvo rada i socijalnog staranja, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, potpisalo ugovor sa izvođačem radova, odnosno konzorcijumom kojeg predvodi DOO “EUROZOX”. Takođe, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, potpisan je ugovor sa nadzorom nad izvedenim radovima, konzorcijumom kojeg predvodi DOO “ING INVEST”. Ukupna  vrijednost ovog projekta iznosi: 3.990.649 €, od čega su donatorska sredstva: 3.575.779 €.

Ministar  Kemal Purišić naglasio je da se da će se realizacijom ovog potprojekta zatvoriti dva kolektivna centra, Rudeš I i Rudeš II, a njihovim stanovnicima obezbijediti trajna i održiva rješenja, a ovom prilikom posebno se zahvalio i Razvojnoj banci Savjeta Evrope, Evropskoj komisiji, Američkoj ambasadi, UNHCR-u, OEBS-u i naravno ostalim partnerskim zemljama i donatorima, na sveukupnom doprinosu koji su dali u razvoju Regionalnog stambenog programa.

Portal Analitika