Politika

STANIĆ: Vlada nas zadužuje iz nedjelje u nedjelju

Portparol SDP-a, Mirko Stanić, saopštio je da Vlada Crne Gore građane zadužuje iz nedjelje u nedjelju, obavještavajući ih o novim kreditima.
STANIĆ: Vlada nas zadužuje iz nedjelje u nedjelju
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući jučerašnje saopštenje Vlade da Ministarstvo finansija pregovara s Credit Suisse bankom za kreditni aranžman u iznosu do 80 miliona eura, Stanić je rekao kako nas "Vlada Crne Gore, već skoro uzgred, iz nedjelje u nedjelju obavještava o novim zaduženjima".

"Zadužuju nas desetine miliona eura, zalažu državnu imovinu, podižu poreze i takse kao da se radi o nečijoj đedovini, a ne o državi svih nas, građana Crne Gore. Kad vam je ekonomija kockarska i rasipnička i kad bivši premijer i predsjednik vladajuće partije 3 godine ne plaća porez, onda je jedino što ostaje novo podizanje kredita kod 'već poznatih banaka'", ocijenio je Stanić.

Saopštio je da će banka naplatiti kamatu na kredit u iznosu od 3.9 odsto uz euribor i 0.75 odsto za obradu kredita.

"Tako da će nas ovaj aranžman koštati desetine miliona eura u narednoj deceniji. Ovo se dešava u momentu kad je cijena zaduživanja za većinu evropskih zemalja od nula do jedan odsto. Samo trošak za kamate na godišnjem iznosu prelazi 2.6 odsto BDP-a, što nas svrstava u svjetske lidere kad je zaduživanje u pitanju. Vjerovatno će predstavnici DPS-a i partije koje ih podržavaju reći da je dobro da smo evropski i svjetski lideri, makar u nečemu, ali će građani ovo 'liderstvo' plaćati sve većim porezima, manjim primanjima, smanjivanjem socijalnih davanja i kapitalnih investicija", saopštio je Stanić.

On smatra da ovakvi očajnički potezi dobijaju na težini, kad se u obzir uzme da Vlada želi da proda Luku Bar, HG Budvanska Rivijera, Insititut Simo Milošević i brojna druga preduzeća "za iznos koji je manji od kamata koje ćemo platiti za ovaj kredit u narednoj deceniji".

"Zadužujuemo se za 80 miliona, a glavnu luku u državi prodajemo za 8 miliona. Zna se kakvo je stanje u nekom domaćinstvu kad moraju da založe zlato za novac. Upravo takvo je, nažalost, i stanje crnogorske ekonomije u ovom trenutku i za to će neko morati vrlo brzo da odgovara", rekao je Stanić.

 

Portal Analitika