Kultura

Rumunija gost na podgoričkom sajmu knjiga

Ministar kulture Janko Ljumović i ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nagi razgovarali su danas o realizaciji zajedničkih projekata u oblasti kulture između dvije zemlje.
Rumunija gost na podgoričkom sajmu knjiga
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su Ljumović i Nagi razgovarali o aktivnostima koje dvije zemlje realizuju na osnovu Programa saradnje koji je potpisan 2014. godine.

"U tom smislu, ove godine je planirano predstavljanje Rumunije kao zemlje gosta na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga. Dogovoreno je da se nakon predstavljanja rumunske književnosti u Crnoj Gori razmotre modeli i za predstavljanje crnogorskih književnika u Rumuniji i prevođenje njihovih djela na rumunski jezik", navodi se u saopštenju.

Takođe, razmijenjene su i ideje o mogućnostima za uspostavljanje jače saradnje u oblati kinematografije, posebno ističući činjenicu da je u Crnoj Gori nedavno osnovan Filmski centar koji će koordinirati aktivnosti u ovoj oblasti.

"Kako je zaključeno, kultura je najbolji ambasador jedne zemlje. Zbog toga će, ocijenili su sagovornici sve aktivnosti koje zajedno organizujemo doprijeti predstavljanju naših zemalja Evropi i svijetu, posebno uvažavajući činjenicu da će Rumunija predsjedavati Evropskom unijom 2019. godine", dodaje se u saopštenju.

Portal Analitika