Kultura

RICK AND MORTY: Najjača animacija u svim multiverzumima

Naučno-fantastična vožnja je u milisekundi izbacivala eksplozije i šale koje se vare nekoliko sati. Potpuno ste normalni ako ste barem na trenutak pomislili da ste greškom upalili „Džona Vika“.
RICK AND MORTY: Najjača animacija u svim multiverzumima
Portal AnalitikaIzvor

U svijetu u kom je komercijalizacija praznika status quo, prosječan homo sapiens od prvog aprila očekuje samo pregršt loših fora po „internetima“. Na našu sreću, dva natprosječna primjerka ljudske vrste učinila su da prvi aprilski dan slavi svaki paralelni univerzum!

Genijalni tvorci Biblije u svijetu animiranih ostvarenja, Džastin Roiland i Den Harmon, uradili su nešto očekivano, a totalno nepredvidljivo. Premijerna epizoda treće sezone „Rick and Morty“, najboljeg animiranog ostvarenja u barem deset multiverzuma, ugledala je svjetlost noći! 

Eksplozivni bijeg

Adult Swim, američki kanal koji emituje crtane filmove za odrasle, odbacio je planiranu TV šemu i emitovao epizodu „The Rickshank Rickdemption“ cijele noći. Nemoguće je ne zamisliti kako su Roiland i Harmon besomučno vrištali: „Wubalubadubdub!“ sve dok nijesu dobili amin od produkcije i skuvali najbolji prvoaprilski dar.

Naučno-fantastična vožnja vodila je kroz bombe fenomenalnog sadržaja. Potpuno je normalno ako ste na sekund pomislili da ste greškom upalili „Džona Vika“. Predstava koja rutinski razbija četvrti zid, u milisekundi je izbacivala šale koje se vare barem nekoliko sati. Odmotavali smo se iz valova smijeha dok smo gledali kako izgleda Zemlja okupirana Federacijom. Servirana nam je lažna priča o Rikovoj prošlosti, vratili smo se do Mortijeve originalne porodice u Kronenberg svijetu, vidjeli Rikovo maestralno bjekstvo iz zatvora i, konačno, aplaudirali mnoštvu eksplozija!

Nazad u prošlost

Epizoda je odradila sjajan posao vraćajući nas u prošlost, konstantno podsjećajući na permanentnost multiuniverzuma. Samer i Morti posjetili su originalnu porodicu dok se Rikovo sadašnje tijelo iskobeljavalo iz kandži vanzemaljaca, nasamarivši jednog jedinog Nejtana Filiona zarobljenog u tijelu prosječnog pripadnika Federacije, alergičnog na ispuštanje gasova.

Nema predaha - tražili ste, gledajte, ovo je sve što ćete dobiti do ljeta. Rikova „pozadinska priča“ je nešto što su fanovi oduvijek željeli da znaju. Pa ipak, da li je iko „popio“ porodičnu tragediju serviranu na prepad? Da, zato što je potpuno rikomortijevski povjerovati u neočekivane preokrete koji slijede nakon saznanja da je suština Rikove neumorne potrage Szechuan sos iz ograničene Mek Donalds ponude. Ovakvi momenti vas jednostavno navedu da preispitate sopstveni životni put.

Zamjena činilaca

Scena rušenja vanzemaljske vlade promjenom jedinice u nulu, stvara brutalno dobru farsu zasnovanu na uništenju galaktičke valute, u kojoj Rik ponovo dokazuje da je najpametniji organizam u prostorno-vremenskom kontinuumu. I dalje nijesmo sigurni da li mari za svoje unuke, a krajnje genijalan potez je zamjena mjesta činilaca u Rik-Morti-Samer jednačini. Morti mukica je ponovo uzdignut na pijedestal ismijavanja, okružen nepodnošljivim brojem Rikova. 

Kada se sve vratilo u „normalu“, uslijedio je novi preokret. Džeri je konačno zauzeo stav protiv Rika, zbog čega je Bet zatražila razvod. Rik je kasnije objasnio Mortiju da je to bio njegov plan sve vrijeme kako bi njih dvojica mogli da krenu u nove, mračnije avanture. Mortijev izraz lica u tom momentu je slika kojoj ćete se često vraćati i grandiozna završnica najrikomortijevskije priče do sada. Ljeto, može li to malo brže!? 

Anja DROBNJAK

 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=FEcd1YFviTc 

FOTO: nerdist.com

Portal Analitika