Kultura

PI, ALBUM „ČASNA LUBANJSKA“: Vilinski djevojčurak

Autorka sa muzičkim pedigreom, koja je zaslužila povjerenje Radeta Šerbedžije, uronila je u pastoralni, drevni svijet šumskih vila. Njena „Časna lubanjska“ je duboko meditativno iskustvo.
PI, ALBUM „ČASNA LUBANJSKA“: Vilinski djevojčurak
Portal AnalitikaIzvor

Zamislite šumsku vilu, sveto i mračno biće slovenske mitologije, koje meditira pod drvetom, poput drevnog Sidarte ili starog fakira. Imaćete jasan uvid u to kakva je muzika Zagrepčanke Ivane Picek koja album „Časna lubanjska“ potpisuje kao Pi. Morate da preslušate njen plemeniti poduhvat!

Drevni svijet

Ivana Picek je najkompetentnija muzičarka na alternativnoj sceni u regionu. Evo zašto: kompletan album „Časna lubanjska“ napisala je, komponovala, odsvirala i producirala sama! Rezultat je album koji je, na regionalnoj sceni ove decenije, vjerovatno najbliži famoznoj odrednici „konceptualni“.

Album je koncipiran kao samotnjački bijeg u pastoralni, drevni svijet. Daleko od grada. Daleko od drugih ljudi. Daleko od sebe – svakodnevnog i automatizovanog.

Ovo je način da jedna hipersenzitivna djevojka, duboko razočarana ali i dirnuta svijetom, pokuša da popravi sebe samu. Put koji je prešla stvaranjem 12 pjesama je dokaz da je odradila sjajan posao.

Muzičke pedigre

unnamed

Picek je široj publici poznata kao ključna figura dobro poznatog sastava Pridjevi. Negdje prije snimanja ovog albuma zaslužila je povjerenje Radeta Šerbedžije. Potpisala je aranžmane njegovih obrada koje su posvećene pokojnom Arsenu Dediću. Prosto, cura zna znanje. Njen pređašnji muzički pedigre je najbolja preporuka za ovaj album.

Nazivi pjesama („Planina“, „Mračna šuma“, „Male neandertalke“, „Demonski smijeh“, „Djevojčurak“) su obogaćeni simbolima na sličan način kao na posljednjoj ploči svjetske ikone Bon Iver. Dobro nagovještavaju o kakvom se svijetu radi.

Picek potpuno prirodno gradi tu mitsku atmosferu mračne, magične i čiste ali ipak opasne, drevne šume kojoj se valja diviti i još je se više kloniti. Naročito je upečatljiva kao instrumentalista – od laganog prebiranja po gitari do zvuka harfe koju je perfektno ubacila u cijeli koncept.

Dar božanstvima

Valja istaći da je i samo iskustvo preslušavanja albuma, koji je dostupan na onlajn platformi ,,bandcamp“, duboko meditativno iskustvo. Stil je prilično minimalistički: Ivana Picek trudi se da što obazrivije remeti tišinu. I to djeluje tako plemenito, kao da glasom traži i bira neke potpuno čiste, prapotopske tonove. Kao dar drevnim božanstvima šume...

Album u finišu postaje još psihodeličniji, a u tim momentima čini se da muzika Ivane Picek klizi niz korijen starog drveta poput kapi blistave proljećne kiše. Tada je lako autorku zamisliti kao jednu od najljepših asocijacija djetinjstva – vilinsko biće iz filma „Čudesna šuma“, bisera animacije i remek-djela nastalog u njenom Zagrebu… 

Ocjena: 91/100

S. STAMENIĆ    (FOTO: bruskin.me)

 </p>

Portal Analitika