Kultura

ISAK ASIMOV: Zadužbina oca loših robota

Pisac „Zadužbine“ direktno je uticao na autore hitova „The Terminator“, „Blade Runner“, „Battlestar Galactica“ i „Westworld“. Čak i Karl Sagan priznaje da je Asimov najviše promijenio generacije mladih umova koji su probili granice mogućeg u nauci.
ISAK ASIMOV: Zadužbina oca loših robota
Portal AnalitikaIzvor

Kijamet pisaca i ilustratora naučne-fantastike, „The Terminator“, „Westworld“, „Battlestar Galactica“, „Doctor Who“, „Star Wars“, „Star Trek“, Elon Musk i kompanija Tesla ne bi bili to što jesu danas da nije bilo Isaka Asimova - čovjeka sa prepoznatljivim zulufima, ogromnim intelektom i impresivnim opusom. 

bla

Asimov je jedan od „velike trojke“ pisaca zlatne ere naučne fantastike, pored Roberta Hejnlajna i Artura Klarka, sa kojim je imao duhovite prepirke o tome ko je najbolji pisac žanra. Takođe je jedan od prvih popularizatora nauke u masovnim medijima. Čak i Karl Sagan priznaje da je Asimov najviše promijenio generacije mladih umova koji su probili granice mogućeg u nauci.

iunai

Pogon za pisanje

Četvrt vijeka nakon njegove smrti, 6. aprila 1992, djela Isaka Asimova i dalje inspirišu i transformišu pop kulturu i nauku. Iako mnogi smatraju da je Stiven King jedan od najplodnijih i najkreativnijih pisaca, Asimov još drži rekord. Potpisao je više od 460 knjiga, a objavljivao je i pod velikim brojem alijasa koji se otkrivaju i dan-danas. Ako uzmemo u obzir toliku produkciju sadržaja, nije ni čudo što je Asimov toliko uticao na današnju kulturu.

Zakoni robotike

Direktne adaptacije djela Isaka Asimova većinom jesu mlake, ali mnogo je važniji njegov uticaj na SF klasike koji vuku inspiraciju od tvorca Tri zakona robotike koji su elaborirani u blokbasteru „I, Robot“ sa Vilom Smitom.

Od robota do distopijsko-utopijskih civilizacija, Asimov je istraživao momenat kada se vještačke kreacije okreću protiv čovjeka. Roboti, androidi i kiborzi možda zvuče kao sinonimi, ali jesu nazivi za različite vrste mašina koje podsjećaju na čovjeka. Asimov ih je podrobno analizirao u serijalu „I, Robot“.

ajhbikns

Pobuna mašina

Roboti koji zanemaruju primarne naredbe i postaju samosvjesni postali su predmet analize Asimova još pedesetih godina prošlog vijeka. Pionirsko istraživanje robotike ovog autora direktno je uticalo na pisce i režisere koji su stvorili franšizu „The Terminator“, androide iz kultnog „Blade Runnera“, Sajlonaca iz serijala „Battlestar Galactica“ i HBO hit „Westworld“, gdje zabavni park postaje poprište borbe ljudi i androida koji ne žele da budu objekti koji trpe iskaljivanje najprimalnijih ljudskih potreba.

Ratovi i zvijezde

Čak ni dvije najpopularnije SF sage današnjice, „Star Wars“ i „Star Trek“, nikada ne bi postale to što jesu da Asimov nije napisao književne serijale „Ja, Robot“ i „Zadužbina“. 

Džordž Lukas naveo je kako je „Zadužbina“ direktno inspirisala stvaranje grada-planete Korusant i zlog imperatora Republike u univerzumu „Star Wars“. Takođe, Klark je ideju za droide dobio iz drugih ostvarenja Isaka Asimova.

Android Data i „pozitronski mozak“, izraz koji je skovao Asimov, iz univerzuma „Star Trek“ univerzuma jesu djelići zavještanja ovog plodonosnog pisca.

Hal 9000

Androidi iz franšize „Alien“, od kojih je najpoznatiji Dejvid kog tumači Majkl Fasbender, direktno su povezani sa grupom robota koji zanemaruju zakone robotike. Asimov je iscrpno pisao o ovim robotima koji su pronalazili „sive zone“, rupe u zakonima, dolazili do samosvjesnosti i fokusirali se na ostvarivanje zadate misije.

Jedan od njih je i Hal 9000 iz Kjubrikovog filma „Odiseja 2001 u svemiru“, koji je zasnovan na knjizi Artura Klarka i njegovom omažu kolegi sa kojim je dijelio tron najboljeg pisca naučne fantastike. 

Majkl Krajton, reditelj filma „Westworld“ (1973) po kom je urađena HBO serija, takođe je po uzoru na Asimova obradio temu ustanka svjesnih mašina protiv kreatora. 

Tesla i Space X

Čak je jedan stvaran lik, popularni preduzimač Elon Musk, stvorio kompanije „Tesla“ i „Space X“ i platformu „PayPal“ inspirisan serijalom „Zadužbina“. Želio je da pomogne da se stvori društvo koje može da izbjegne ponavljanje ciklusa nasilja, uništenja i manipulacije koji je Asimov opisivao.

Odbijanje Bitlsa

Uticaj Isaka Asimova stigao je i do svijeta muzike. Godine 1974. prišao mu je Pol Makartni iz kultnog benda The Beatles. Predložio mu je da napiše scenario za film čiji soundtrack potpisuju Bitlsi. 

Radnja je pratila grupu vanzemaljaca koja se srušila na Zemlju. U želji da zagospodare „primitivnom vrstom“, vanzemaljci su postali grupa svjetski popularnih muzičara. Naravno, Asimov je odbio da radi na scenariju. Kako je naveo, iako je zanemario glupu radnju, nije želio da piše o vanzemaljcima. 

Nolanova serija

Dvadeset pet godina nakon smrti Isak Asimov i dalje direktno ili indirektno mijenja svijet popularne kulture, ali i utiče na stvari koje su nekada bile plod naučne fikcije, a danas polako postaju realnost. 

Njegovi fanovi nadaju se da će Asimov konačno dočekati dostojnu adaptaciju svog krunskog djela „Zadužbina“ naredne godine. Televizija HBO već nekoliko godina priprema istoimeni serijal na kom radi Džonatan Nolan, autor koji je privukao pažnju serijom „Westworld“.

Ako nijeste čitali briljantnu „Zadužbinu“, imate vremena do 2018. godine prije nego što serijal počne. Iskoristite priliku da pročitate knjige, ako već nijeste. Osim što ćete pametno utrošiti vrijeme na briljantnog Asimova, moći ćete da nervirate ljude spojlujući seriju – baš kao u stara dobra vremena, prije nego što je „Game of Thrones“ prešišao radnju knjiga Dž. R. R. Martina. 

Bijes prema filmu „Ghostbusters“

Film „Ghostbusters“ sniman je većinom u Los Anđelesu, ali jedan dio urađen je u Njujorku, gdje je živio Asimov. Ekscentrični autor imao je zacrtanu rutu po kojoj je svakog dana išao do posla. Zbog obustave saobraćaja tokom snimanja „Ghostbustersa“ nije mogao da prođe uobičajenom rutom. Približio se zakrčenom području da vidi o čemu se radi. Potpuno je pobjesnio kada je shvatio da je riječ o filmskom setu i istresao se na prvu osobu koja je naišla – glumca Dena Akrojda. Nedugo potom, postali su dobri prijatelji, ali Asimov nikada nije prevazišao „uvredu“ i pogledao film „Ghostbusters“.

Izabrao datum svog rođenja

Isak Asimov rođen je kao Ajzak Juda Asimov u ruskom gradu Petroviči, između 4. oktobra 1919. i četvrtog januara 1920. godine. Zbog loše birokratije u tadašnjoj Rusiji, nije zabilježen tačan datum njegovog rođenja. Kad je porodica Asimov emigrirala u SAD tokom tridesetih godina 20. vijeka, dječak je dobio priliku da odabere datum svog rođenja. Izabrao je 2. januar, zato što je tako mogao da dobije jedan poklon za Novu godinu, a dan kasnije rođendanski dar.

Srđan IVANOVIĆ

FOTO: pinterest.com / ilpizza.deviantart.com / dweebed.com

 
 
 
Portal Analitika