Finansije

Žugić - Orav: Ne postoje otvorena pitanja koja bi ugrozila pregovarački proces

U sva tri poglavlja kojima u pregovaračkom procesu Evropskom unijom rukovodi Centralna banka Crne Gore ostvaren je značajan napredak i ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla ugroziti taj proces, saopštio je guverner CBCG, Radoje Žugić.
Žugić - Orav: Ne postoje otvorena pitanja koja bi ugrozila pregovarački proces
Portal AnalitikaIzvor

On se danas sastao sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivom Oravom i zahvalio na dosadašnjoj podršci koju su Evropska komisija i Delegacija EU pružili CBCG u procesu približavanja Evropskom sistemu centralnih banaka, kroz projekte koji su finansirani iz sredstava pretpristupne pomoći.

Kako je saopšteno iz CBCG, izražavajući očekivanje da će saradnja i ubuduće biti uspješna i produktivna, Žugić je upoznao Orava sa aktivnostima koje CBCG sprovodi u okviru procesa pregovaranja.

- Guverner je istakao da CBCG aktivno učestvuje u pregovaračkom procesima, na način što ova institucija rukovodi radnim grupama za tri pregovaračka poglavlja - Slobodno kretanje kapitala, Finansijske usluge i Ekonomska i monetarna unija, dok su predstavnici CBCG članovi radnih grupa za 14 pregovaračkih poglavlja. U tom kontekstu, Žugić je istakao da je u sva tri poglavlja ostvaren značajan napredak i dodao da za sada ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla ugroziti pregovarački proces. Guverner je upoznao Orava sa intenzivnim aktivnostima koja CBCG sprovodi na planu unapređenja regulatornog okvira - u pripremi su nacrti za pet zakona iz nadležnosti CBCG - a u cilju usaglašavanja postojeće regulative sa EU direktivama. Sa druge strane, guverner je istakao unapređenje regulatornog okvira doprinijeće očuvanju zdravlja bankarskog sistema i snaženju finansijske stabilnosti, što će pozitivno uticati na ukupnu ekonomiju - dodaju iz CBCG.

Orav je, kako je saopšteno, istakao da će Delegacija EU u Crnoj Gori nastaviti da prati rad i podržava CBCG.

Izvor i foto: CBCG

Portal Analitika