Društvo

Marković: Program stručnog osposbljavanja se mora promijeniti

Postojeći program stručnog osposobljavanja mora se preispitati i promijeniti kako bi mladi dobili bolje prilike za posao, i kako bi se osmislio prstup da dobiju i kvalitetnije znanje – ocijenio je premijer Crne Gore Duško Marković na sastanku sa studentima.
Marković: Program stručnog osposbljavanja se mora promijeniti
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da će raditi na tome da se mladim ljudima daju još bolje prilike, da zahvaljujući programu zasnuju radni odnos i grade karijeru.

Postojeći program, premijer je ipak pohvalio i ocijenio ga uspješnim, ali smatra da bi novine donijele više uspjeha na tom polju, što bi bilo značajno za mlade ljude na početku karijere.

On je kazao da je opredijeljeno oko 8 miliona eura u te svrhe i da bi bilo dobro da se dio tog novca izdvoji za projekte koje bi radili u saradnji sa Evropskom unijom.

-Tako bi se mladi fokusirali na projekte, sarađivali bi sa ekspertima iz EU i to bi u mnogome prmijenilo stanje u drštvu, jer bi stekli bolja iskustva i sposobnosti- naveo je on.

Kako je kazao, Vlada Crne Gore želi da stvara elitu koja ima potencijal da znanjem i mudoršću nadjača glasove populizma i nacionalizma koji prijete da uvedu nerede i nestabilnosti kako u regionu tako i na globalnom planu.

Prema njegovim riječima put naše države u Evropsku uniju i NATO nije usmjeren protiv bilo koga, niti je vođen sa željom za sukobima i ratovima, već, naprotiv, sa mirom, stabilnošću i prosperitetom.

-Cilj je da obezbijedimo mir i stabilnost kao uslove za razvoj ekonomije i poboljšanje kvaliteta života u Crnoj Gori-  naveo je Marković, i kazao studentima da njihove diplome moraju biti propusnica za bolji život.

Prema njegovim riječima upravo će napredak ka EU i članstvo u NATO otvoriti prostor za crnogorsku mladost – njihovu energiju i mogućnosti i tako će se oni više uključiti u procese integracije i donošenje odluka.

Kroz razgovor sa studentima, premijer se osvrnuo na zdravstveni sistem u Crnoj Gori i kazao da je nezadovoljan stanjem u toj oblasti.

Kako je ocijenio, racinoalnim korišćenjem novca koji je opredijeljen u te svrhe može se kvalitetnije raditi u zdravstvu.

-Nezadovoljan sam, ne samo po odnosu kvaliteta, nego i po osnovu neracionalnog odnosa prema značajnim sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta za zdravstvo-  saopštio je Marković.

Kako je naveo, ove godine za zdravstvo je opredijeljeno 196 miliona eura.

On vjeruje da će taj iznos biti veći od 200 miliona eura.

-To je ogroman novac za malu Crnu Goru i njen skromni budžet. Vjerujem da se racionalnijim korišćenjem tih sredstava može mnogo kvalitetnije raditi u našem zdravstvu -  smatra Marković.

Njegov je stav da u Crnj Gori ne treba da postoji Medicinski fakultet i da je jeftinije i korisnije da država plati svakom studentu koji želi da studira medicinu bilo gdje u Evropi i svijetu, s obavezom da se vrati u našu državu nakon završenih studija.

Premijer se osvrnuo  i na trend pada broja upisanih studenata na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo i kazao da je Crnoj Gori potrebna kvalifikovana radna snaga u toj oblasti.

-Moramo da se veoma pažljivo odnosimo prema tome. Ako je trend da smanjujemo broj upisanih studenata na fakultete u oblasti turizma i hotelijerstva, potrudiću se da taj negativni trend zaustavim- rekao je Marković.

Upitan kada će biti gotov kompleks Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju biti gotov, on je saopštio da je do sad potrošeno šest miliona eura za radove na tom kompleksu.

-Uvjeravam vas da će to biti na našoj finansijskoj agendi koja se definiše kroz kapitalni budžet- rekao je Marković.

Kako je kazao, Vlada kroz  kapitalni budžet za 2018. godinu planira i rekonstrukciju zgrade tehničkih fakulteta i kotlarnice.

 -Kada je u pitanju kotlarnica, mislim da se radi o investiciji od oko 300, 350 hiljada eura i zaista je neprihvatljivo za taj novac da imamo takvu situaciju- zaključio je Marković.

Autoput će donijeti prosperitet državi

Premijer je sa studentima razgovarao i o radovima na izgradnji autoputa i kazao da se u taj projekat nije ulazilo sa računicom ekonomske isplativosti, nego sa potrebom države i generacija koje dolaze.

On je rekao da je na pitanje Svjetske banke kako će da se nose sa javnim dugom koji je proizveo autoput, odgovorio da se ne brine i da su spremni kao država da se nose sa izazovom i „uhvate se sa tim rizikom“.

-To nije novac za potrošnju, već u trajnu vrijednost i dobro koje ostaje svim budućim generacijama i koje će imati priliku da to dobro pretvore u neku svoju korist-  dodao je Marković.

Ocijenio je da je autoput projekat budućnosti i vizija koja će donijeti prosperitet Crnoj Gori.

Vojvodić: Podgorica dobija Tehnopark

Zgradu koja je trebala da pripada Falkultetu Političkih nauka preimenovaćemo u Tehnopark kako bismo dobili novi prostor za naučno istraživački rad- saopštila je juče u razgovoru sa studentima Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić.

Govoreći o napretku u naučno – istraživačkom radu ona je kazala da će ovo biti „izuzetno mjesto za rad maldih ljudi“.

-Kroz praktičan i inovativan rad povezaćemo se sa Tehnopolisom u Nikšiću, to je dugoročan plan koji može da donese uspjeh-rekla je Vojvodić.

Kako je navela, on će doprinijeti boljem radu studenata, ali i naučno-istraživačkoj zajednici uopšte.

Najavila je i da se uskoro otvara inovativno edukativna kancelarija, koja će biti neka vrsta radionice za obuku onih koji žele da razvijaju nove ideje i da ih vezuju za tehnologije i druge kreativne oblasti.

K.J.

Portal Analitika