Društvo

Đamberti nakon operacije: Klinički centar je ponos Crne Gore

Italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti ocijenio je da Crna Gora treba da bude ponosna na Klinički centar. "Posjedujete ustanovu koja ima ogroman kapacitet, modernu tehnologiju, prijatan i profesionalan kadar. Dozvolite mi da iskoristim kulinarsku tehnologiju - imate sve potrebne sastojke da napravite najbolju tortu. I to je izuzetno važno, naročito za jednu malu zemlju kao što je Crna Gora, da uz dodatnu obuku i edukaciju, na svom domaćem terenu uspije da svojim građanima pruži savremenu medicinsku uslugu. Mogu slobodno reći da Crna Gora može biti ponosna ovim centrom'', kazao je Đamberti nakon operacije.
Đamberti nakon operacije: Klinički centar je ponos Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Profesor Đambertij je danas, prvi put u Kliničkom centru Crne Gore, operisao pacijentkinju sa kompleksnom urođenom srčanom manom. Nakon uspješno obavljene operacije u prostorijama KCCG, održana je pres konferencija sa koje poručeno da je između centra i profesora Điambertija ugovorena i buduća saradnja.

Nakon operacije javnosti se obratila direktorica KCCG, Zorica Kovačević, kazavši da je počastvovana što je profesor Đamberti uspio da izvrši danas ovu složenu operaciju.

''Danas smo povodom radne posjete uvaženog profesora Alesandra Đambertija iz Milana sa klinike San Donato po prvi put u Kliničkom centru obavili jednu vrlo složenu operaciju kompleksne urođene srčane mane kod odraslih. Želim da obavijestim javnost, da smo sa uvaženim profesorom dogovorili našu buduću saradnju tako da će on zavisno od naših potreba u narednom periodu takođe biti prisutan a sve vezano za kompleksne operacije i za urođene srčane mane kod odraslih pacijenata kojih na žalost Crna Gora ima'', kazala je Kovačević.

zorica-kovacevic

Ona je dodala da će saradnju pokušati da prošire i sa italijanskom klinikom San Donato, kako bi se domaći kadar što efikasnije obučio za dalji rad kod ovakvih kompleksnih zahvata.

''Dodala bih da ćemo zajedno sa Ministarstvom zdravlja uputiti dopis sa molbom da sa klinikom San Donato potpišemo saradnju na način što će ljekari iz te klinike biti prisutni u KCCG, te naši ljekari biti na usavršavanju i dodatnoj edukaciji u klinici San Doanto. Naravno očekujemo saradnju na nivou države između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva zdravlja susjedne Italije na način što će broj pacijenata imati mogućnost da pođe na dodatno liječenje u klinici San Doanto'', zaključila je Kovačević.

Italijanski hirurg Alesandro Điamberti kazao je na pres konferenciji da se osjeća počastvovano što je Klinički centar Crne Gore urgirao da on bude prisutan danas i da obavi po prvi put ovaj zahvat, dodavši da je izuzetno zadovoljan stanjem u našem centru.

''Danas smo izveli jednu dosta komplikovanu operaciju, ali je ona protekla odlično, i siguran sam da će se pacijent u brzo i u potpunosti oporaviti. Želio bih da istaknem da sam bio prijatno iznenađen kada sam ušao u Klinički centar Crne Gore. Posjedujete ustanovu koja ima ogroman kapacitet, modernu tehnologiju, prijatan i profesionalan kadar. Dozvolite mi da iskoristim kulinarsku tehnologiju - imate sve potrebne sastojke da napravite najbolju tortu. I to je izuzetno važno, naročito za jednu malu zemlju kao što je Crna Gora, da uz dodatnu obuku i edukaciju, na svom domaćem terenu uspije da svojim građanima pruži savremenu medicinsku uslugu. Mogu slobodno reći da Crna Gora može biti ponosna ovim centrom'', kazao je Đamberti.

damberti

On je dodao da kada je njegov reon u pitanju, prostorni kapacitet je bitan ali je mnogo bitniji ljudski resurs.

''Kod kardiohirurgije najbitniji je ljudski resurs. Ovaj centar takođe ima sjajne prostorne uslove ali vi možete imati najbolji mikrofon ali ako ne znate da ga uključite on vam ne uopšte ne može poslužiti. Ono što je veoma bitno je što sam u današnjoj posjeti i tokom saradnje sa kolegama iz Crne Gore vidio enormnu želju kod vaših doktora da pomognu, da liječe i da obave ovaj posao na što bolji način u ambijentu u kojem žive'', kazao je Đamberti.

damberti-2

On je dodao da se raduje budućoj saradnji.

''Iako sam prvi put u radnoj posjeti u Crnoj Gori osjećam se fantastično i kolege sa kojima sam radio su izuzetno prijatne i profesionalne tako da mi je zadovoljstvo što je vaš centar odabrao baš mene i naravno da se radujem budućoj saradnji. Kako bi što bolje dočarali, ako ćemo ovu našu saradnju da posmatramo kao brak, onda računajte da smo se danas vjerili'', zaključio je Đamberti.

Portal Analitika