Podgorica

Mugoša sa visokim predstavnicima Pekinga

Zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša, sa saradnicima, održao je juče sastanak sa delegacijom Grada Pekinga, koju je predvodio Dong Rulei, zamjenik direktora u Odjeljenju za međunarodnu saradnju Pekinga.
Mugoša sa visokim predstavnicima Pekinga
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je bio posvećen organizovanju Drugog foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru mehanizma 16+1, koji će 21. i 22. septembra biti održan u Podgorici.

Zamjenik Mugoša je izrazio izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je Glavni grad određen da bude domaćin ovako značajnog međunarodnog skupa, što svakako predstavlja još jednu potvrdu aktivne i značajne uloge Crne Gore u okviru navedenog mehanizma. Takođe, istakao je da u njegovoj organizaciji intezivno učestvuje i Vlada Crne Gore, jer je u pitanju događaj koji će imati višestruke koristi za Glavni grad i Crnu Goru. Forum gradonačelnika će biti odlična prilika za promociju naših razvojnih potencijala, kao i razmjenu iskustava u oblasti poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje/prerade, energetike, obrazovanja i saobraćajne, odnosno komunalne infrastrukture. Osim toga, s obzirom da će u delegaciji Pekinga biti predstavnici određenih kompanija iz tog grada, navedeni forum će biti prilika i za uspostavljanje konkretnije saradnje naših kompanija sa kineskim.

Predstavnici delegacije Grada Pekinga i predsjednici opština u sastavu Glavnog grada Tuzi i Golubovci usaglasili su i detalje memoranduma koji će biti potpisan između pekinškog Distrikta Fangshan i ovih opština, a koji će poseban akcenat staviti na saradnju iz oblasti poljoprivrede, sa posebnim fokusom na vinogradarstvo, turizma i zdravstva.

Istovremeno, ovaj susret predstavljao je pripremu za predstojeći sastanak između gradonačelnika PodgoriceSlavoljuba Stijepovića i zamjenice gradonačelnika Pekinga Cheng Hong, koji će se održati 6. aprila.

Portal Analitika