Politika

ODBOR: Kneževiću i Mandiću imunitet ukinut po Zakonu

Skupština Crne Gore nije prekršila Ustav niti bilo koji zakon prilikom odlučivanja o ukidanju imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću-poruka je sa Zakonodavnog odbora.
ODBOR: Kneževiću i Mandiću imunitet ukinut po Zakonu
Portal AnalitikaIzvor

To između ostalog piše u mišljenju koje je Odbor jednoglasno usvojio, a koje će biti proslijeđeno Skupštini na dalje odlučivanje.

Ustavni sud tražio je od Odbora mišljenje o ustavnoj žalbi koju su podnijeli Mandić i Knežević, a Odbor je jednoglasno poručio i odlučio- žalba je neosnovana, neodrživa i neprihvatljiva.

"Nijesmo mi odlučivali o nečemu što nije naš posao, mi smo samo umetnuti objekt u cijeloj priči i uklonili smo prepreku da proces o pokušaju terorističkih napada bude nastavljen bez prepreka. Ovaj prigovor apsolutno nema veze sa nama, neodrživ je i neprihvatljiv", ocijenio je Miodrag Vuković.

"Savjetovao bih mojim kolegama da ne daju novac advokatima za pisanje ovakvih žalbi", ocijenio je Predrag Sekulić, poslanik DPS-a.

Oni u žalbi navode da im nije omogućeno pravično suđenje, suđenje tek treba da počne, napominje on.

"Kolege Mandić i Knežević znaju kako stvari funkcionišu, oni godinama sjede u ovim klupama i znaju da ova žalba nema smisla", dodao je Sekulić.

Saglasna je Jovanka Laličić koja je saopštila da je predmet ustavne žalbe neosnovan, posebno u dijelu koji se odnosi na pravo na pravično suđenje.

"Zna se da sud odlučuje o tome da li je suđenje bilo prvično ili ne", saopštila je ona.

Ovaj dokument nije ni trebalo da dođe do Skupštine, smatra Andrija Popović iz LP.

"Mislim da je trebalo da oni budu ovdje, a ne ovako", kazao je on.

Podsjetimo, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, protiv kojih se vodi istraga zbog sumnji u “stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti izvršenog putem podstrekavanja sa ciljem vršenja terorizma i drugih krivičnih djela”, pokušavaju da ponovo vrate poslanički imunitet, koji bi ih zaštitio od daljeg krvičnog gonjenja i sudskog postupka.

Mandić i Knežević su uložili ustavnu žalbu i od Ustavnog suda Crne Gore traže da ukine skupštinsku odluku od 15. februara kojom im je skinut imunitet, kao i da “naredi privremenu obustavu izvršenja”, dok ne odluči o njihovoj žalbi. (Antena M)

Portal Analitika