Abiznis

MUGOŠA: Reprogramom poreskog duga naplatićemo 200 miliona eura

Računajući kompanije koje su preuzele N3 obrazac i koje će se do ponedjeljka prijaviti za reprogram poreskog duga, očekujemo da ćemo od poreskih obveznika koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva finansija naplatiti ukupno 200 miliona eura poreskog duga, izjavio je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša na konferenciji za novinare.
MUGOŠA: Reprogramom poreskog duga naplatićemo 200 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Na oglas za reprogram poreskih obaveza se, kako je precizirao, prijavilo 5.345 obveznika čiji ukupni poreski dug iznosi 184 miliona eura. Oglas je raspisan u februaru, a poreski dužnici su imali pravo da se prijave do 1. aprila. Kompanije koje su se prijavile će, shodno pravilima reprograma, jednokratno uplatiti 10 odsto duga u naredna tri mjeseca, nakon čega će ostatak duga otplaćivati u ratama.  

Od prijavljenih kompanija 127 su sa crne liste poreskih obveznika, sa ukupnim dugom od 101,9 milion eura. Od kompanija sa crne liste Rudnik uglja i Plantaže su već jednokratno uplatile 10 odsto duga. Iako se na javni poziv nijesu mogle prijaviti kompanije koje primaju državnu pomoć, nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines i državne željezničke kompanije su se ipak prijavile i njihovi zahtjeve za reprogram će, prema Mugošinim riječima, Vlada razmotriti.   

Kako je saopšteno, 74 poreska obveznika su  iskoristila mogunost jednokratne otplate duga u cjelosti, na osnovu čega je prihodovano 1,8 miliona eura. Poreski obveznici koji su se odlučili za otplatu duga u ratama su sami određivali dinamiku otplate. 

Mugoša je kazao da je dug kompanije Global Montenegro za poreze i doprinose, u kojoj je bivši premijer Milo Đukanović suvlasnik, opštinski prihod i spada u nadležnost Opštine Budva, a ne Poreske uprave.     

Mugoša je konstatovao da se od kad je stupio na dužnost direktora krajem 2015.  u javnosti svakodnevno spekuliše sa visinom poreskog duga. 

- Lani je poreski dug smanjen za 20 miliona eura, na 567 miliona eura. Od te cifre je, prema našim procjenama, naplativo 268 miliona. Moramo znati da imamo 77 miliona eura duga obveznika u stečaju, a 99 miliona duga obveznika koji više ne postoje. Želimo da očistimo bilanse od nenaplativih i zastarjelih potraživanja. Očekujemo da ćemo, na osnovu javnog poziva za reprogram, naplatiti oko 200 miliona poreskog duga- rekao je Mugoša.

On je naglasio da je PU, u skladu sa preporukama DRI i MMF-a, napravila plan naplate poreskih poztraživanja do 2021. godine, ističući da institucija na čijem je čelu dobija logističku podršku.

-Primićemo 15 novih inspektora. Neće biti selektivnosti u prinudnoj naplati i sprovođenju stečajnog postupka u kompanijama koje se nijesu prijavile za reprogram. Sve ćemo raditi transparentno i imaćete prilike da se uvjerite u to- podvukao je Mugoša. 

S.G. 

 

 

 

Portal Analitika