Zanimljivosti

Revolucionarni način liječenja Alchajmerove bolesti na pomolu

Australijski naučnici su načinili veoma obećavajući napredak u budućem liječenju Alchajmerove bolesti, pošto su otkrili da ultrazvuk može efektno i bezbjedno da distribuira ljek do oštećenog mozga.
Revolucionarni način liječenja Alchajmerove bolesti na pomolu
Portal AnalitikaIzvor

Istraživači sa Instituta za mozak u Kvinslendu pronašli su neinvazivnu tehniku za liječenje Alchajmerove bolesti koja je pokazala napredak kod laboratorijskih miševa. Njenom primjenom uspješno su uspjeli da prodru kroz krvno-moždana barijeru i da "ubace" trerapeutsko antitijelo u mozak. To je doprinijelo usporavanju progresa bolesti kod miševa. 

Time je prevaziđena jedna od glavnih prepreka u tretmanu Alchajmerove bolesti, to što većina ljekova koji služe za njeno liječenje ne uspijevaju da dospiju do mozga. 

"Ultrazvuk bezbjedno stvara sasvim mali otvor u krvno-moždanoj barijeri i, za veoma kratko vrijeme, omogućava da antitijela prodru do mozga i, što je najvažnije, direktno u nervne ćelije u kojima oštećenje i nastaje", ističe jedan od glavnih istraživača profesor Jirgen Gec. 

Alchajmerova bolest je jedna od najčešćih oblika demencije, čiji je broj oboljelih u stalnom porastu. Očekuje se da će se on do 2050. godine u Australiji popeti na 900.000 slučajeva. (Guardian)

Portal Analitika