NATO

DRAGIŠIĆ: Referendum o NATO nije neophodan

Vojno-politički analitičar i stručnjak za bezbjednost, Zoran Dragišić, ocijenio je za RTCG da crnogorski parlament ima dovoljno demokratskog kapaciteta da donese odluku o članstvu Crne Gore o NATO.
DRAGIŠIĆ: Referendum o NATO nije neophodan
Portal AnalitikaIzvor

On je saopštio da nije neophodno organizovati referendum, na kojem bi građani Crne Gore donijeli odluku o članstvu u NATO savezu.

Podsjećamo, premijer Duško Marković saoštio je prije dva dana da će crnogorski parlament ratifikovati Protokol o pristupanju NATO-u prije samita alijanse, koji će 25. maja biti održan u Briselu.

Istovremeno, mediji su danas objavili da je Vlada Crne Gore počela rad na predlogu zakona o ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u. Govoreći o tome na koji bi način Crna Gora trebalo da odluči o ulasku u NATO, Dragišić je rekao da je u potpunosti prihvatljiv model odluke u parlamentu, jer je skupština u svim zemljama predstavničko tijelo koje izražava narodnu volju kad je u pitanju ulazak ili neulazak države u neku organizaciju.

"Parlament ima legitimitet da o tome odluči. Referendum nije neophodan. Ako bi o svakom pitanju odlučivali na referendumu, ne znam čemu bi služio parlament. On ima demokratski kapacitet da donese takvu odkluku", rekao je Dragišić za Radio Crne Gore.

Referendum bi, kako je ocijenio, trebalo koristiti samo onda kad je izričito ustavom predviđen. Dragišić kaže i da ne bi trebalo organizovati referendumo "za svaku stvar".

"Referendumi se koriste kao sakrivanje iza narodne volje kad nemate hrabrosti da donesete odluke za koje nijeste sigurni da će vam donijeti političku korist. Izjašnjavanje u parlamentu je više nego demokratska procedura, jer u parlamentu sjede demokratski predstavnici koji imaju demokratski legitimitet", smatra Dragišić.

Ocijenio je i da crnogorsko članstvo u NATO nikog ne može da ugrozi, jer je Crna Gora suverena država.

"To neki još nijesu uspjeli da shvate. Svi koji to shvataju znaju da Crna Gora ne vodi agresivnu politiku", istakao je on.

RTCG

Portal Analitika