Svijet

Tilerson pozvao Rusiju i Iran da obuzdaju Asada

Šef američke diplomatije Reks Tilerson upozorio je predsjednika Sirije Bašara el Asada da će morati da snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, i pozvao Rusiju i Iran da ga "obuzdaju".
Tilerson pozvao Rusiju i Iran da obuzdaju Asada
Portal AnalitikaIzvor

"Dok mi i dalje pratimo tu strašnu situaciju, jasno je da Asad djeluje varvarski brutalno i bezobzirno", ocijenio je Tilerson u saopštenju.

Američki državni sekretar je reagovao na napad u Siriji, za koji se pretpostavlja da je izveden hemijskim oružjem, pri čemu je poginulo 58 ljudi, od čega 11 djece.

Taj napad je osudila međunarodne zajednice, dok su Stejt department i Bijela kuća izdali odvojena saopštenja o tome.

"Hemijski napad protiv nevinih ljudi, uključujući žene i djecu je za svaku osudu", rekao je portparol Bijele kuće Šon Spajser, osudivši to "gnusno djelo" koje je pripisao režimu sirijskog predsjednika.

Tilerson koji iduće nedjelje putuje za Moskvu, ocijenio je da napad pokazuje da je potrebno "mirovni procesa u Siriji spasti stavljanjem Damaska pod pritisak".

"Oni koji brane i podržavaju Asada, među kojima su Rusija i Iran, ne treba da imaju bilo kakve iluzije o Asadu i njegovim namjerama. Onaj ko koristi hemijsko oružje za napad na sopstveni narod, pokazuje duboko nepoštovanje ljudskog dostajanstva, i takva osoba mora da snosi odgovornost za to", dodao je Tilerson.

Američki ministar je rekao da SAD još jednom pozivaju Rusiju i Iran da utiču na sirijski režim kako se takvi napadi ne bi više nikad dogodili.

"Kao garanti prekida vatre u Siriji, Rusija i Iran snose najveću moralnu odgovornost za napad", dodao je Tilerson.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Portal Analitika