Ostalo

VIDEO: Bolt odlazi, ali nova atletska senzacija dolazi

Jusein Bolt najavio je da odlazi u penziju poslije Svjetskog prvenstva u Londonu, ali Jamajka ima novu atletsku senzaciju – dvanaestogodišnju Brijanu Liston.
VIDEO: Bolt odlazi, ali nova atletska senzacija dolazi
Portal AnalitikaIzvor

Mlada atletičarka je na nacionalnom prvenstvu za mlađe uzraste u Kingstonu pobijedila na 200 metara s rezultatom 23,72 sekunde.

Njen rezultat je svega dvije sekunde sporiji od svjetskog seniorskog rekorda – koji je Amerikanka Florens Grifit-Džojner istrčala u finalu Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine.

Grifit-Džojner je u Seulu 200 metara istrčala za 21,34 sekunde sa 29 godina, dakle 17 više nego što Liston ima sada. 

"Presrećna sam zbog pobjede, ali mislim da mogu još brže da trčim", rekla je Liston. 

Mlada Jamajčanka pobijedila je i na 100 metara s rezultatom 11,86 sekunde. Brijana Liston je postala tema razgovora u jamajčanskim atletskim krugovima sa svega deset godina, kada su je mediji prozvali "čudom". 

Tada je pobijedila na 300 metara s rezultatom 42,41 sekunda i za sekundu nadmašila rezultat postignut u konkurenciji dječaka. Nju uporedjuju s Boltom, koji je kao klinac prvi put bljesnuo na istom takmičenju. 

Bolt je osvojio osam zlatnih olimpijskih medalja, vlasnik je svjetskog rekorda na 100 i na 200 metara, a ima i 11 zlatnih medalja sa svjetskih prvenstava.

B92.net

Portal Analitika