Politika

Vlada priprema zakon o ratifikaciji Protokola

Crnogorska Vlada počela je rad na prijedlogu zakona o ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u, saznaje Pobjeda.
Vlada priprema zakon o ratifikaciji Protokola
Portal AnalitikaIzvor

Izvor lista iz vrha izvršne vlasti je saopštio da bi predlog zakona o ratifikaciji trebalo da bude utvrđen na nekoj od narednih sjednica Vlade, a potom poslat parlamentu na usvajanje.

– Ratifikacija u našem parlamentu prema proceduri se obavlja usvajanjem zakona o ratifikaciji, čime se smatra da je dokument usvojen, odnosno da je Crna Gora ratifikovala Protokol – rekao je izvor Pobjede. Prema saznanjima Pobjed, može se očekivati da se prijedlog zakona o ratifikaciji nađe na sjednici Vlade sljedeće sedmice, 13. aprila. Sjednicu Skupštine na kojoj će se raspravljati o ratifikaciji Protokola o NATO, shodno Poslovniku, zakazaće Vlada. Premijer Duško Marković rekao je tokom sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom da će Protokol biti usvojen prije NATO samita koji će biti održan krajem maja. Ustav Crne Gore i Poslovnik Skupštine predvidio je da se međunarodni ugovori kakav je Protokol o pristupanju NATO potvrđuju zakonom.

– Predlog zakona o potvrđivanju međunarodnog ugovora sadrži i tekst međunarodnog ugovora čije se potvrđivanje predlaže. Predlog zakona o potvrđivanju međunarodnog ugovora mora biti obrazložen. Obrazloženje sadrži razloge zbog kojih se predlaže potvrđivanje međunarodnog ugovora i procjenu potrebnih finansijskih sredstava, ako se međunarodnim ugovorom stvaraju obaveze za budžet Crne Gore – navodi se u Poslovniku.

Crna Gora je pozvana da otpočne pregovore o pristupanju Alijansi na sastanku ministara vanjskih poslova NATO saveza 2. decembra 2015. godine. Nakon što je Senat SAD ratifikovao Protokol, ostalo je da to još urade Gornji dom parlamenta Španije, kao i da se sačeka kraj procedure u Holandiji.

Pobjeda

Portal Analitika