Svijet

Odbjegli diplomata upozorava: Kim se ne šali, može da baci atomsku bombu na Ameriku

Sjeverna Koreja stalno prijeti napadom na SAD, ali se često njene prijetnje odbacuju kao neozbiljne. Međutim, diplomata koji je pobjegao iz Severne Koreje u Južnu kaže da je opasnost zaista ozbiljna.
 Odbjegli diplomata upozorava: Kim se ne šali, može da baci atomsku bombu na Ameriku
Portal AnalitikaIzvor

Tae Jong Ho, bivši zamjenik sjevernokorejskog ambasadora u Velikoj Britaniji koji je u avgustu 2016. godine prebjegao u Južnu Koreju, izjavio je za "NBC News" da je lider Pjongjanga spreman da baci atomsku bombu na SAD.

Ho je najviši diplomata koji je pobjegao iz Severne Koreje, a Pjongjang ga je nazvao kriminalcem i zahtijevao da se vrati na ispitivanje.

Ovaj diplomata je više puta upozoravao na nuklearnu moć Sjeverne Koreje.

- Kim Džong Un očajnički želi da zadrži vlast i zbog toga se oslanja na razvoj nuklearnog oružja i interkontinentalnih balističkih raketa - izjavio je on za "NBC News".

Ho je rekao da je on spreman da, čim ugleda "prvi tenk ili bilo kakvu drugu američku pretnju", upotrijebi svoje nuklearno oružje.

Ho je sa porodicom živio u Londonu, gdje je radio u ambasadi, kada su odlučili da prebjegnu. On nije bio direktno uključen u severnokorejski oružani program, ali vjeruje da je država znatno napredovala u pogledu mogućnosti korišćenja nuklearnog oružja.

SAD vjeruju da Severna Koreja ima osam nuklearnih bojevih glava, ali analitičari nisu sigurni koliko je Kimov režim blizu mogućnosti da ih integriše na interkontinentalne rakete.

Međutim, jedan viši zvaničnik Pjongjanga je nedavno rekao je da su spremni da isprobaju interkontinentalnu balističku raketu '"bilo kada i bilo gdje".

Analitičari upozoravaju da bi vojna akcija protiv Severne Koreje mogla da bude katastrofalna zbog odmazde koja bi gotovo sigurno odmah uslijedila i koja bi uključivala napad na Japan i Južnu Koreju.

Ako Kim Džong-un ima nuklearno oružje i balističke rakete, on može šta god hoće. Svijet mora da bude spreman da se suoči sa njim - rekao je Ho.

Ho tvrdi da je jedino rješenje ukloniti Kim Džong-una sa čela Pjongjanga.

- On je sposoban da ubije čak i članove svoje sopstvene porodice ako mu stanu na put -zaključio je bivši sjevernokorejski diplomata.

Sjeverna Koreja: Ako pojačate sankcije, osvetićemo se

Sjeverna Koreja upozorila je da će se osvetiti ukoliko medjunarodna zajednica pojača sankcije zbog nedavnog testiranja oružja koje je ta država sprovela, prenosi AFP.

Ovo upozorenje uslijedilo je nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio da je njegova država spremna da sama smiri Pjongjang ukoliko Kina ne pritekne u pomoć.

Kako se navodi, analitičari iz SAD smatraju da Sjeverna Koreja priprema novi atomski test, a do sada je izvela pet testova, od čega dva prethodne godine.

Ministarstvo spoljnih poslova te države optužilo je Vašington zbog grube retorike i zbog združenih vojnih vežbi sa Južnom Korejom i Japanom.

"Nesmotrene akcije" dovode tenzija na korejskom poluostrvu i tjeraju ga na " ivicu rata", saopštio je portparol ministarstva te zemlje za državnu agenciju zemlje KCNA.

On je dodao da je ideja da bi SAD sankcijama mogle da odvrate Pjongjang od "nuklearnog zastrašivanja - najludji san''.

- Nama ne ostaje ništa drugo nego da preduzmemo neophodnu protivakciju - rekao je on.

- Svijet će uskoro biti svjedok koraka koje će Sjeverna Koreja preduzeti kao bi osujetila sankcije - rekao je portparol.

Saopštenje je uslijedilo uoči prvog sastanka izmedju Trampa i predsednika Kine Si Đinpinga ove nedjelje na Floridi.

Portal Analitika