Politika

Otvoren crnogorski konzulat u Moldaviji

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je danas Konzulat Crne Gore u Republici Moldaviji na čelu sa počasnim konzulom- bivšim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Andrejem Stratanom.
Otvoren crnogorski konzulat u Moldaviji
Portal AnalitikaIzvor

Istaknuto je očekivanje da će otvaranje Konzulata doprinijeti produbljivanju ekonomskih i kulturnih veza između dvije države, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Andrejem Galburom.

Tokom razgovora, a u kontekstu obilježavanja desetogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa, pozdravljeni su dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Republike Moldavije.

U narednom periodu najavljen je nastavak aktivnosti na snaženju ugovorne baze, što će dodatno pospješiti saradnju u oblastima od zajedničkog interesa kao što su turizam, prosvjeta, nauka i kultura.

Ministar Darmanović je naglasio je važnost predstojećeg članstva Crne Gore u NATO-u, posebno na liniji jačanja regionalne stabilnosti, i ponovio posvećenost Vlade Crne Gore daljem sprovođenju reformi u pravcu učlanjenja u EU i dinamiziranja ekonomskog rasta.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Moldavije Galbur ocijenio je da je Crna Gora lider u regionu kada su u pitanju integracioni procesi, te istakao zainteresovanost Moldavije za prenos iskustva Crne Gore u pregovaračkom procesu.

Crnogorski šef diplomatije se sastao i sa predsjednikom Vlade Republike Moldavije Pavelom Filipom, kojom prilikom su razmotrene teme iz domena bilateralnih odnosa i političke prilike u regionalnim i međunarodnim okvirima.

Portal Analitika