Region

Profesor Čedomir Čupić: Vučićeva pobjeda nema veliki legitimitet

Čuveni profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić ocijenio je da je Aleksandar Vučić na predsjedničkim izborima u Srbiji imao prednost koju ostali kandidati nijesu imali, jer se nalazi na mjestu premijera i da to pokazuje da Ustav Srbije, kao i Zakon o vladi i Zakon o predsjedniku Republike nijesu dobro urađeni.
Profesor Čedomir Čupić: Vučićeva pobjeda nema veliki legitimitet
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da je Vučić ubjedljivo pobijedio na predsedničkim izborima i da to niko ne dovodi u pitanje, ali da to "nije veliki legitimitet jer veliki broj građana nije izašao na izbore".

"Pitanje je kako će se sada pozicionirati, da li će tu takozvanu simboličku moć preko vlade i partije imati i kao realnu moć, odnosno imati i izvršnu i zakonodavnu vlast. To bi bilo vrlo opasno da se gomilanjem moći stvori nadmoć i svemoć kojom će biti apsolutni arbitar", rekao je Čupić, prenose mediji.

On je kazao da sada treba raditi na tome da i premijer i ministri, ako ulaze u predsjedničku trku, treba da podnesu ostavke i tako pokažu da su u ravnopravnom položaju sa ostalim kandidatima.

"Vrlo je opasno istog dana govoriti kao kandidat za predsjednika i kao premijer koji ima operativne zadatke", rekao je Čupić.

On je rekao da se spoljašnji faktor nije pokazao na demokratski način.

"Vrlo je opasno primiti premijera koji konkuriše za predsjednika, kao što su to uradili kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Rusije Vladimir Putin", kazao je Čupić.

Izvor: Nedeljnik

Portal Analitika