Fudbal

Slovenac uvodi revoluciju: Najbogatijima uzima milione i najbolje igrače

Aleksander Čeferin, slovenski pravnik koji je kao novi predsjednik UEFA-e odlučio evropski fudbal da učini pravednijim, u Helsinkiju kreće u tu misiju.
Slovenac uvodi revoluciju: Najbogatijima uzima milione i najbolje igrače
Portal AnalitikaIzvor

U glavnom gradu Finske danas počinje dvodnevni kongres UEFA-e, prvi pod predsjedanjem novog čelnika, a iako se to javno ne govori, predsjedniku evropske fudbalske unije cilj je tamo započeti uvođenje mjera kojima bi se ograničila svemoć najbogatijih klubova.

U najjačim evropskim ligama i glavnom takmičenju UEFA-e, Ligi šampiona, već godinama se ranije znaju pobjednici ili učesnici završnice, a uskoro ni sponzorima neće biti toliko zanimljivo gledati ko zna koju uzastopnu utakmicu Bajerna i Arsenala u osmini finala LŠ-a.

Jednako je "interesantno" gledati 20 najboljih fudbalera svijeta natiskanih u pet najbogatijih klubova, a da ne spominjemo da klubovi i nacionalna prvenstva zbog previše liberalnog tržišta rada potpuno gube gradska, regionalna i nacionalna obilježja te se pretvaraju u amerikanizovane franšize, a ne u simbole grada i kraja utemeljene u lokalnoj zajednici.

Velikani i bogataši su moćni, ali dolaze iz malog broja država članica UEFA-e, dok su se oni puno brojniji, a ne tako finansijski i igrački jaki, razbjesnili na odluku da od iduće sezone četiri najjače evropske lige dobijaju četiri automatska učesnika Lige šampiona.

Mali i siromašni imaju puno manje miliona i zvijezda, ali raspolažu s mnogo više glasova prilikom biranja predsjednika UEFA-e, pa njihov ogorčenje zbog konačnog pretvaranja LŠ-a u "Ligu bogataša" Čeferin sada nastoji ublažiti kompromisnim rješenjima kao što je "porez na luksuz" koji bi udario najbogatijim klubovima, ujedno i najvećim kupcima i potrošačima.

U planu je čak i ponovno uvođenje ograničenja broja stranaca u ekipama te zabrana gomilanja najboljih igrača u nekoliko klubova.

Portal Analitika