Društvo

Adžić pisao premijeru: Pravno nasilje i notorne činjenice

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Novak Adžić, obratio se pismom premijeru Dušku Markoviću. Adžić u pismu navodi da je protivno važećim propisima namjera Vlade da se promijeni status Zavoda za intelektualnu svojinu. Pismo prenosimo integralno, bez redakcijskih intervencija.
Adžić pisao premijeru: Pravno nasilje i notorne činjenice
Portal AnalitikaIzvor

Uvaženi gospodine Predsjedniče Vlade Crne Gore,

Gospodine Duško Markoviću,

 Na osnovu odredbi propisa Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada  državne uprave („Sl.list CG“, br. 19/17), kojom je promijenjen status Zavodu za intelektualnu svojinu Crne Gore, kao samostalnom organu uprave, te kojom se isti uključuje kao  organ uprave u sastavu Ministarstva ekonomije, dužan sam, profesionalno, stručno i ex-offo, da  Vama i javnosti saopštim sljedeće pravne i stvarne činjenice, što do sada, inače, javno, nijesam činio, ni u ranijem obraćanju Vama, ali to sada činim.

To radim kao profesionalac u državnoj upravi, jer se ne borim za opstanak, na inače zakonitoj direktorskoj funkciji (nebitno je uopšte, hoću li ja ostati direktor do kraja zakonitog mandata ili ne, svejdno mi je/naučio sam da ostajem bez posla/), ali Vi, Premijeru, poštovani g. Markoviću,  sprovodite naum političkog progona neistomišljenika, i to, rukama i nogama, bez pravnog osnova. To jeste Vaša i to bespravana odluka, ali ne i pravo.  Moje je etički i profesionalno, stručno, da se tome usprotivm, i to opet činim, te je samo bitno, konkretno, u ovom eklatantnom primjeru, odbrana institucije /ZISCG/, s kojom se, dakako, poistovjetio nijesam,  kako ste mi neosnovano javno imputirali, za razliku od mnogih iz Vaše vlasti, kojima je Crna Gora sredstvo, a ne cilj i smisao, i sa kojom su se markantilistički davno poistovjetili i koriste državu za lične interese, a zaboravili na državu i društveno dobro. Oni, ali ne ja, dakako. Da je to tačno lako je po dokazima i činjenicama utvrditi i provjeriti. Ko ne vjeruje, neka provjeri.

Funkciju direktora  ZISCG već duže vrijeme zakonito obavljam, te „mnogo važno“ i da je napustim, ništa strašno, ali, realno, ovim putem, opet, protestujem (i to disjunktivno) protiv porobljavama i faktičke ekstinkcije insitucije, kojom još uvijek, upravljam, a što se čini nezakonito, pod vašim egidom, i to radi političkih i partijskih obračuna, trgovina i lukrativnosti. To  što namjeravate de facto, ovim izmjenama Uredbe, likvidirati Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore, samo zato da bi udovoljili gramzivosti Vaših koalicionih partnera ili nečeg i nekog drugog,  te samo zato što je na čelu Zavoda stručno lice, profesionalac, koji ne miješa državni organ i politiku i partiju, a koji se ovoj vlasti po raznim osnovama ne dopada, jer nije evet-efendija i čivčija na dvoru podobrnih i partijski podložnih, Vaša je odluka i za sve postoji pravna, istorijska i druga odgovornost. Suočavanje sa samim sobom i činjenicama. A evet-efendije političke, a ne stručne i profesionalne, samo Vama odgovaraju. No, ja takav nijesam i a priori pristajem na sve posljedice zbog toga. Na žalost, činite, uvaženi Premijeru, ovo što činite i sprovodite lični i politički voluntarizam i obračun, inače, onaj i onakav koji ne smije biti pravnoj teoriji, legislativni i praksi imanentan.

Istovremeno, obavještavam Vas da pripremam inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti naznačene Uredbe, pred Ustavnim sudom Crne Gore, jer smatram da ista nije u skladu sa Pariskom konvencijom, Ustavom Crne Gore, Zakonom o državnoj upravi i drugim posebnim zakonima.

S tim u vezi, želim da ove navode potkrijepi pravnim činjenicama kako slijedi:

Povreda Pariske konvencije

Budući da je naznačenom Uredbom Zavod za intelektualnu svojinu prestao da  bude poseban, što znači samostalan, organ uprave, već je, istom Uredbom statusno određen, kao organ u sastavu Ministarstva ekonomije, nesumnjivo je jasno da je povrijeđena odredba člana 12  Pariske konvencije o zaštiti industrijske svojine, čija je članica Crna Gora,  koja propisuje da se  svaka zemlja Unije obavezuje da ustanovi posebnu upravu za industrijsku svojinu i centralu za obaveštenje javnosti o patentima, modelima za iskorišćavanje, industrijskim uzorcima ili modelima i fabričkim ili trgovačkim žigovima, jer  ovom pranom činjenicom organ u sastavu drugog organa ne može biti posebna uprava.

Povreda Pravnog poretka Crne Gore

Povredom odredbe člana 12 Pariske konvencije povrijeđen je i pravni poredak Crne Gore, uređen odredbom člana 9 Ustava Crne Gore,  koja propisuje da potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva.

Povreda Načela ustavnosti i zakonitosti

Odredbom  člana 145 Ustava Crne Gore propisano je  da zakon mora biti saglasan sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, a drugi propis mora biti saglasan sa Ustavom i zakonom, jer  naznačena Uredba nije saglasna sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2017. godinu, Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o državnoj upravi, kako slijedi:

Zakon o budžetu Crne Gore za 2017. godinu („Sl.list CG“, br. 83/16) odredbom člana 19 utvrdio je raspored sredstava budžeta po potrošačkim jedinicima i izdacima po ekonomskoj klasifikaciji i definisao Zavod za intelektualnu svojinu, kao samostalnu potrošačku jedinicu a ne u sastavu  potrošačke jedinice Ministarstva ekonomije, te se ovom Uredbom mijenja Zakon o budžetu, što pravno nije moguće, jer   Uredbom Vlade, nije pravno osnovano a time pravno moguće mijenjati zakon o budžetu Crne Gore, koji je Skupština donijela, već je to jedino pravno i osnovano moguće rabalansom budžeta, koji donosi  Skupština Crne Gore

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti („Sl.list CG“, br.20/14 i 56/14) odredbom člana 2 tačka 31 utvrdio je da je budžetski izvršilac lice koje je odgovorno za izvršenje budžeta potrošačke jedinice, odnosno lice koje  budžetski izvršilac ovlasti za upravljanje i raspolaganje državnim novcem, pa kako je Zakonom o budžetu utvrđeno da je Zavod samostalna budžetska potrošačka jedinica proizilazi da je pravno neodrživo da se i ovaj zakon mijenja Uredbom, kao podzakonskim aktom Zakona o državnoj upravi.

Zakon o državnoj upravi („Sl.list RCG“, br.28/03, „Sl.list CG“, br.22/08, 42/11 i 54/16), odredbom člana 28 stav 3 propisao je da, kad je za vršenje stručnih i sa njima povezanih upravnih poslova potrebna primjena naučnih i posebnih stručnih metoda rada i saznanja ili kad u određenoj upravnoj oblasti nema uslova za osnivanje ministarstva, kao i u slučajevima kad je to propisano posebnim zakonom, organi uprave osnivaju se kao samostalni organi uprave a odredba člana 32 istog zakona propisala je  da  zavodi vrše stručne i sa njima povezane naučne poslove, čime je jasno odvojio poslove zavoda od definisanih poslova ministarstava i na osnovu ovako definisanih poslova, Zavod je osnovan 2008. godine, pa se, s tim u vezi, zaključuje da naznačena Uredba, kao podzakonski akt ovog zakona, donijeta s pozivom na član 24, istog zakona, mijenja  njegove odredbe, posebno kad se ima u vidu činjenica da se od osnivanja Zavoda za intelektualnu svojinu do danas nije promijenila definicija poslova koje Zavodi vrše, u konkretnom slučaju Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore.

    Takođe, mišljenja sam, kao zakoniti, ovlašćeni (još uvijek) i punopravni direktor ZISCG, da naznačena Uredba nije saglasna sa posebnim zakonima koji uređuju intelektualnu svojinu, a koje Zavod pravno može da implementira samo, kao samostalni organ uprave, budući da  donosi upravne akte (rješenja) o priznanju, održavanju i prometu prava industrijske svojine, izdaje dozvole za rad organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava i vrši nadzor nad njihovim radom, a na koje akte je utvrđena žalba Ministarstvu ekonomije, kako slijedi:

U Zakonu o autorskom i srodnim pravima (“Sl.list CG”, br.37/11 i 53/16)

Odredba člana 150 gdje Zavod, kao nadležni organ za poslove intelektualne svojine, vodi upravni postupak i odlučuje rješenjem o zahtjevu za izdavanje dozvole za djelatnost kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava,

Odredba člana 151 gdje Zavod donosi privremenu tarifu,

Odredba člana 153 stav 2 gdje se  protiv dozvole nadležnog organa iz člana 147 stav 6 i odluke o oduzimanju dozvole iz člana 151 ovog zakona može  izjaviti žalba  Ministarstvu ekonomije,

Odredba  člana 174, koja utvrđuje da Zavod vrši nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošću rada organizacija za autorsko i srodna prava,

Odredba člana 177 gdje  Zavod vrši nadzor nad zakonitošću i cjelishodnošću rada organizacije za kolektivno ostvarivanje prava.

Polazeći od citiranih propisa mišljenja sam, u ulozi direktora ZISCG i u stručnom pravnom smislu, nezavisno od položaja u organima uprave, da naznačena Uredba, koju ste potpisali u ime Vlade Crne Gore, nije saglasna sa ovim zakonom, jer izvršavanje ovih poslova može da vrši samo samostalni organ uprave a ne organ u sastavu tog Ministarstva, na čije odluke nezadovoljna stranka  izjavljuje žalbu Ministarstvu ekonomije.

U Zakonu o patentima („Sl.list CG“, br. 45/15 )

Odredba člana 43 stav 1, gdje Zavod donosi rješenje o odbijanju patenta u cijelini ili djelimično,

Odredba člana 45 stav 1 gdje Zavod donosi rješenje o priznanju patenta,

Odredba člana 48 gdje Zavod donosi rješenje po osnovu dokaza o patentibilnostii,

i druga rješenja, kao što su (ponovno uspostavljanje prava, nastavak postupka, o priznatom sertifikatu, o odbacivanju ili odbijanju prijave za priznanje sertifikata, o prestanku važenja sertifikata, oglašavanje ništavim priznatog patenta i sl.),

U Zakon o žigu („Sl.list CG“, br. 72/10, 44/12, 18/14,  40/16  i  2/17)

Odredba člana 28 stav 5, gdje Zavod donosi rješenje o odbijanju registracije žiga,

Odredba člana 33 stav 3, gdje  Zavod donosi rješenje o  odbijanju prigovora,

Odredba člana 35 stav 3, gdje  Zavod donosi rješenje o  registraciji žiga

Odredbe koje  uređuju promet i održavanje prava - rješenja (obnova žiga, prenos žiga, upis licence, upis zaloge, dozvole  u pređašnje tanje i sl.),

U Zakonom o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna (“Sl.list CG”, br.  80/10  i 27/13):

Odredba člana 9 stav 1 propisano je da se u postupku registracije i zaštite dizajna primjenjuju odredbe zakona kojim je uređen opšti upravni postupak, ako ovim zakonom nije drukčije uređeno –rješenje o registraciji industrijskog dizajna, rješenje o obnovi dizajna i druga rješenja i zaključci (obnova postupka, obustava postupka, odbijanje registracije is l.) i

U Zakonu o oznakama geografskog porijekla („Sl.list CG“, br.  48/08):

Odredba člana 8 gdje je propisano da se pravna zaštita oznaka geografskog porijekla ostvaruje u upravnom postupku koji vodi Zavod za intelektualnu svojinu Crne Gore.

Neophodno je i obavezno poštovati pravni poredak Crne Gore koji uređuje hijerarhiju pravnih akata tj. koji eksplicitno normira da akt niže pravne snage ne može biti jači ili poništavati akt više pravne snage (Univerzalno pravno načelo: Lex superior derogat legi inferiori).

Pored navedenog, ovo načelo odnosi se i na sve ostale zakone, kojima podzakonski akti moraju biti podvalasni i u skladu sa njima.

Međutim, naznačenom Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada  državne uprave, kao podzakonskim aktom, derogirano je, pravnim nasiljem i arbitrernošću, bez ustavnog i zakonskog  osnova, međunarodno konvencionalno pravo iz oblasti intelektualne svojine, koje je ratifikovala Crna Gora, Ustav Crne Gore, te  set naprijed naznačenih zakona, kao i važeći Zakon o državnim službenicima i namještenicima Crne Gore .

I na kraju, Zavod smatra, da organ uprave nadležan za intelektualnu svojinu treba da bude institucija od prvorazrednog nacionalnog značaja za tehnološki i ekonomski razvoj Crne Gore i da  njegov položaj u sistemu državne uprave, u privrednom, odnosno kulturnom tkivu države, kao i njegovu razvojnu perspektivu neophodno je sagledavati u kontekstu sljedećih činjenica: Intelektualna svojina je oblik imovine koja se sastoji od nematerijalnih dobara kao što su tehnički pronalasci, robni i uslužni žigovi, industrijski dizajn, autorska djela i dr. i da, u savremenom društvu (koje se označava kao informatičko društvo, zasnovano na ekonomiji znanja i kreativnosti) intelektualna svojina je postala ključni privredni resurs, odnosno faktor koji dominantno određuje tržišni položaj privrednih subjekata, pa time i stanje razvijenosti nacionalnih ekonomija; da bi imala svoju ekonomsku vrijednost, intelektualna svojina mora biti pravno zaštićena na efikasan način; nepostojeća ili nedovoljna pravna zaštita intelektualne svojine se u međunarodnim trgovinskim odnosima smatra nedopuštenom necarinskom barijerom slobodi trgovine i predstavlja smetnju (ekonomsku i političku) za članstvo jedne zemlje u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što je decidirano regulisano u tom smislu u Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS); u svim savremenim državama je nacionalni zavod za intelektualnu svojinu osnovni nosilac aktivnosti u vezi sa zaštitom intelektualne svojine i kod ispunjavanja uslova za članstvo u Evropskoj uniji i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji nije dovoljno imati harmonizovane propise, već i izgrađenu instituciju (Zavod), osposobljenu (po uslovima rada, organizaciji i kadrovskom kapacitetu) da sprovodi propise. Slijedom navedenog Evropska komisija je pozitivno ocijenila administrativne kapacitete Zavoda i, s tim u vezi, otvorila poglavlje 7- parvo intelektualne svojine. O ovoj pravnoj činjenici-gubljenje samostalnosti organa za intelektualnu svojinu Zavod je obavijestio Evropsku komisiju.

Odobno, primite,  Predsjedniče Vlade Crne Gore,  g. Markoviću iskaze mog građanskog i crnogorski imanentnog poštovanja.

 

 

Portal Analitika