Crna hronika

DF: Zadržavanjem Nikića Rusi doveli Katnića u nezgodan položaj

Zadržavanjem u pritvoru u Rusiji Ananija Nikića, državni organi te zemlje su doveli u nezgodan položaj Milivoja Katnića. On se sada nalazi u velikoj nuždi, jer bi trebalo da isporuči organima Rusije sve dokaze koji govore o navodnoj umiješanosti Nikića u kriminalne radnje, za šta ga, na osnovu jedne televizijske emisije, tereti Specijalno državno tužilaštvo (SDT) – navodi se u saopštenju Demokratskog fronta (DF).
DF: Zadržavanjem Nikića Rusi doveli Katnića u nezgodan položaj
Portal AnalitikaIzvor

Prema njihovim riječima, nakon te TV emisije, srpski obavještajac Slavko Nikić je i pred tužilaštvom Srbije potvrdio da je Ananije Nikić bio prevodilac izvjesnom Rusu koji je razgovarao sa njim.

- Slavko Nikić svjedoči da niko, ni Rus, ni Ananije Nikić, nijesu od njega tražili da uradi bilo šta protivzakonito, jer, kako je istakao, da su to tražili, on bi ih odmah prijavio u policiju, što je inače u opisu njegovog posla prikupljača i dostavljača informacija za potrebe obavještajnih organa. Slavko Nikić je Aleksa Žunjić našeg vremena, profesionalac koji je mnoge prijavio, bio i agent provokator, pa je sigurno da ne bi drugačije postupio ni u ovom slučaju. Zato on nije imao razloga da bilo šta krije od svojih kolega Katnića i Saše Čađenovića, da bilo šta prećuti ili izostavi. A, da li je nešto dodao, to ćemo saznati nakon iskaza koji će dati Ananije Nikić – ističu iz DF-a.

Sada će, kako se navodi u njihovom saopštenju, ruski državni organi biti u prilici da doznaju šta je to toliko ,,opasno'' uradio Ananije Nikić, a SDT i crnogorski režim samo na izjavi Slavka Nikića mjesecima prave konstrukcije na osnovu kojih lažno optužuju i rusku državu, DF i Ananija Nikića.

- Takođe, posebno je odvratna Katnićeva konstrukcija da je, navodno Rus koji je Ananija angažovao kao prevodioca, u stvari optuženi Popov, čime se Ananije Nikić povezuje sa događajima od 16. oktobra, iako Slavko Nikić u intervjuu IN4S-u decidno tvrdi da ni jednog od Rusa koji se potražuju preko Interpolove potjernice, znači ni Širokova, ni Popova, nikad u životu nije vidio. A, iako je Slavko Nikić, takođe više puta saopštio da nikada nije vidio Mihaila Čađenovića, niti čuo njegovo ime, on se već dva mjeseca, potpuno nevin, nalazi u zatvoru. Čak i fotografija vozila s tablicama, kojim su se na sastanak dovezli Rus i Ananije, a koju je na licu mjesta napravio saradnik Slavka Nikića jasno opovrgava mogućnost da se radi o Mihailu Čađenoviću i njegovom vozilu. Podsjećamo da sud kao razlog zadržavanja Čađenovića u pritvoru navodi opasnost od uticanja na saučesnika, odnosno na Ananija Nikića, pa pošto se on sada nalazi u pritvoru, mučenje Mihaila Čađenovića treba prekinuti i momentalno ga osloboditi – smatraju iz DF-a.

Iz tog političkog saveza poručuju da Ananija Nikića znaju kao čestitog i korektnog čovjeka, i nekoga ko je usluge prevođenja pružao i DF-u i drugima.

- Smatramo, takođe, da su optužbe Milivoja Katnića o tome kako je Ananije Nikić pripadnik FSB-a neutemeljene i lažne, što je svojstveno Katniću, jer ruski državni organi, naravno, kao uostalom ni američki, ne hapse svoje agente na zadatku i o tome još obavještavaju javnost i protivnike – zaključuje se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

Portal Analitika