Politika

DF Bar: Prodaju akcije Luke Bar za 220 metara autoputa

Rezultati pregovora između menadžmenta Luke Bar sa poljskom OTL grupacijom o kupovini 30 odsto akcija koje se nalaze u državnoj svojini ne idu u prilog očekivanjima u pogledu uspješnosti ove privatizacije i očuvanju nacionalnih interesa, ocijenio je odbornik DF-a u SO Bar Aleksandar Lekić.
DF Bar: Prodaju akcije Luke Bar za 220 metara autoputa
Portal AnalitikaIzvor

-Uspješnom privatizacijom se ne može smatrati ona kojom se prodaje 30 odsto akcija ovako značajnog preduzeća za svega 8.520.000 eura. Pored toga, navodi poljskog investitora da će značajno povećati obim pretovara tereta i gotovo utrostručiti obim prometa u naredne tri godine predstavlja nerealanu procjenu i obećanja koja nemaju jasno utemeljenje. Nedostaju odgovori na značajna pitanja kao što su: kakva će biti strategija dugoročne saradnje sa postojećim ali i sa novim klijentima, u koje kapacitete će se investirati, da li zaposleni saglasno povećanju prihoda mogu računati na povećanje zarada, obuke i druga ulaganja u ljudski resurs i ostale vidove motivacija? Ovo su pitanja sa kojima bi javnost, a pogotovo zaposleni u Luci Bar morali biti upoznati- ističe Lekić u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika. 

Podsjetio je na obećanje investitora da će da zadrži sve zaposlene uz kolektivni ugovor na tri godine. 

-Postavlja se pitanje šta će biti nakon toga. Poznato je i to da se 30 odsto akcija koje se nalaze u vlasništvu države prodaju po cijeni od 8.520.000 eura koliko približno vrijedi izgradnja oko 220 metara auto puta. Sa privatizacijom Luke Bar pod ovakvim uslovima ne može biti   zadovoljna nijedna zainteresovana strana. Nije pravo vrijeme za privatizaciju Luke Bar. U   prilog tome govori i sama izjava predsjednika tenderske komisije Branka Vujovića da je cijena od 8,5 miliona eura ono sto se kroz pregovore sa partnerom moglo postići. Vođenje odgovorne politike bi podrazumijevalo da se ne žuri sa privatizacijom po principu prodati što prije po cijeni koja se trenutno može postići jer u perspektivi će se steći bolji uslovi, imajući u vidu da preduzeće trenutno dobro posluje, bez većih problema i ostvaruje pozitivan finansijski rezultat. Pored toga, modernizacija željezničke pruge i izgradnja dijela auto- puta djelimično će riješiti problem saobraćajne mreže i time investiranje u Luku Bar učiniti atraktivnijim. Nakon toga  možemo očekivali bolje ponude i bolju procjenu vrijednosti imovine preduzeća, te razmišljati o tome da li je i pod kojim uslovima potrebno privatizovati Luku Bar kao jedan od najznačajnijih resursa za našu opštinu i za Crnu Goru- naveo je Lekić. 

Pritom, dodaje, ne treba isključiti ni mogućnost joint venture investicija kao vid javno-privatnog partnerstva koji se pokazao kao uspješan vid privatizacije u svijetu i kada su u pitanju Luke i željeznice kao nosioci privrednog razvoja.

-Prodaju dijela akcija Luke Bar kao jednog od najznačajnijih resursa naše Opštine po cijeni od   svega   50 centi  po dionici uz veliku neizvjesnost u pogledu budućnosti njenog razvoja   i ostvarivanja interesa zaposlenih, odnosno naših sugrađana, možemo ocjeniti kao   rasprodaju državnih  resursa,  i još jednom u nizu pogrešnih odluka Vlade kada je u pitanju   politika privatizacije i očuvanje nacionalnih interesa.  Među katastrofalnim posljedicama  dosadašnjih privatizacija barskih preduzeća važno je napomenuti i ugovor o koncesiji iz 2013 godine kojim je Luka Bar podjeljena na dva dijela, AD Luka Bar u  vlasništvu države i AD Port of Adria u vlasništvu  turske  kompanije  koja  se  bavi pretovarom generalnih  tereta i  kontejnera.  Ovakva podjela Luke Bar, koja je projektovana kao jedinstvena prostorna i tehničko-tehnološka cjelina,  smanjila je njenu efikasnost, nije došlo do očekivanog povećanja konkurentnosti, a dio Luke koji je kroz koncesije dat na  korišćenje inostranoj  kompaniji   smanjio je broj zaposlenih i obim pretovara i posluje sa negativnim finansijskim rezultatom. Podjeliti Luku Bar putem koncesije na dva   preduzeća   predstavlja   vidljiv   promašaj   u   privatizacionoj   politici   Vlade,   odluka   koja   je očigledno donijeta bez adekvatnih stručnih i naučnih analiza, ne vodeći računa o benefitima svih zainteresovanih strana- naglašava Lekić, napominjući da je Luka Bar u razvoju grada i životu Barana imala veliku ulogu i značaj. 

-Luka Bar je i danas pretpostavka razvoja naše Opštine, vrata u svijet i nada mnogih porodica koje ovdje žive. Stoga  ne   čudi   da   među   Baranima   dominira   mišljenje   da  Luka   treba  da   ostane   u   državnom vlasništvu.  Prodaji   Luke  po  već dogovorenim  uslovima  se   protivi  i   Sindikat   Luke   Bar,   sve opozicione partije, dok je Skupština Opštine Bar na jednoglasno usvojila zaključak da ,,smatra da je cjelishodno’’  da se zaustavi postupak prodaje 30 posto akcija AD Luka Bar iz  državnog paketa, dok se između ostalog ne završe infrastrukturni projekti u funkciji poslovanja Luke, odnosno rekonstrukcija željeznice i izgradnja auto-puta. 
-I pored toga što ovakav zaključak lokalnog parlamenta u Baru nije obavezujući zaVladu Crne Gore ovo predstavlja jasan signal upućen Vladi da vodi više računa o nacionalnim interesima i čuje glas Barana čiji su predstavnici u Skupštini Opštine jednoglasno podržali ovakav zaključak. Demokratski front apeluje na veću transparentnost u procesima donošenja ovako važnih odluka od nacionalnih interesa za Crnu Goru. Takođe pozivamo na odgovornost za posljedice štetnih privatizacija u Baru među kojima su i smanjenje broja zaposlenih nakon privatizacije ADKTGT-a  kao   i  izrabljivanje  onih  koji  su ostali  u  ovom  preduzeću. Kako ista  sudbina ne bi zadesila i Luku Bar tražimo da se uvaže naši argumenti i pozivamo Vladu da se rukovodi opštedruštvenim i dugoročnim interesima i ciljevima, te da odustane od prodaje Luke po   već dogovorenim uslovima sa poljskom OTL grupacijom- zaključio je Lekić. 

Portal Analitika