Svijet

Ruski bombarderi bez milosti prema džihadistima

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije čekao ni trenutka za osvetu za jučerašnji teroristički napad u Sankt Peterburgu, u kojem je ubijeno najmanje 14 ljudi.
Ruski bombarderi bez milosti prema džihadistima
Portal AnalitikaIzvor

Svega nekoliko sati nakon napada na metro ruski bombarderi krenuli su u akciju, te od juče neprekidno bombarduju položaje tzv. Islamske države oko Damaska.

Podsjetimo, 14 je osoba poginulo, a najmanje dvadeset povrijeđeno u eksploziji u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu.

U evakuaciji stradalih korišćeni su i helikopteri, javlja agencija TASS.

Iako to zvanično nije potvrđeno, vjeruje se da je napadač Akbardžon Džalilov (22) iz Oša u Kirgistanu izvršio bombaški napad u ime Islamske države.

Ruska agencija Intefaks navela je ranije, pozivajući se na neimenovanog policijskog zvaničnika, da istražitelji vjeruju da je osumnjičeni 23-godišnji muškarac koji potiče iz bivših sovjetskih oblasti u Centralnoj Aziji nosio eksplozivnu napravu u ruksaku, na šta ukazuju dokazi pronađeni na mjestu eksplozije.

Agencija TASS pozivajući se na neimenovani izvor navela je da je bombaš samoubica preliminarno identifikovan i da je "zaista porijeklom iz Centralne Azije i povezan sa sirijskim militantima".

Neidentifikovana naprava ekslodirala je oko 14.00 sati po moskovskom vremenu juče u stanici podzemne željeznice Tehlološki Institut u Sankt Peterburgu, kada je voz kretao iz stanice. Ruski istražni odbor je opisao eksploziju kao teroristički napad ali se razmatraju i druge moguće verzije događaja.

Broj žrtava jučerašnje eksplozije porastao je na 14, nakon što su još tri osobe podlijegle povredama. Eksplozija se dogodila u vrijeme kada se predsjednik Vladimir Putin nalazio u Sankt Peterburgu, njegovom rodnom mjestu.

Putin je sinoć posjetio mesto napada i položio cvijeće za poginule. Ruske televizije prenijele su snimke Putina kako polaže cvijeće blizu ulaza u stanicu Tehnološkog instituta. Putin je poslije toga ušao u vozilo i nije se obraćao medijima.

U bolnici je 51 osoba, dok su četiri u kritičnom stanju. 

Poslije eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu hospitalizovana je 51 osoba od kojih su četiri u kritičnom stanju, izjavila je danas ruska ministarka za zdravlje Veronika Skvortsova.

Kako je precizirala, neki pacijenti imaju unutrašnje povrede, povrede glave, polomljene i amputirane ekstremitete, kao i opekotine.

Ona je dodala da svi imaju barotraumu odnosno povrede izazvane razlikom u pritisku, prenosi Tass.

Stanje djevojčice od 15 godina koja je najmlađa medu povrijeđenima se poboljšava, navode iz dječije bolnice gdje je hospitalizovana.

Ona zadobila povrede mozga i opekotine, ali njen život nije u opasnosti.

Portal Analitika