Društvo

Jelić: Počinju Dani zapošljavanja lica sa invaliditetom

Kampanja “Dani zapošljavanja lica sa invaliditetom”počinje danas i traje do 12.aprila, a cilj je da se poslodavci, lica sa invaliditetom i ostali građani informišu o mogućnostima i benefitima zapošljavanja lica sa invaliditetom.
Jelić: Počinju Dani zapošljavanja lica sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

“U periodu od sedam dana u svim crnogorskim opštinama Zavod će održati konferencije – prezentacije profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje lica sa invaliditetom. Sjutra, u 11 sati u Delta sitiju će se održati sajam zapošljavanja lica sa invaliditetom. Zapošljavanje ovih lica je imperativ za naše društvo”, rekla je direktorica Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić na konferenciji Zavoda za zapošljavanje i Privredne komore Crne Gore.

Jelić je dodala da se realizuje grant šema u iznosu od tri miliona eura, iz sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja lica sa invaliditetom.

“Mi upućujemo javni poziv fizičkim i pravnim licima za dodjelu grantova, koji je objavljen je 21. marta i otvoren  do 21. aprila. Oni trebaju da podnesu projektne predloge koji doprinose unapredjenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju lica sa invaliditetom. Ukupna indikativna suma za realizaciju predmeta poziva iznosi tri miliona eura, a uključuje dvije mjere, aktivnu politiku zapošljavanja i zapošljavanje lica sa invaliditetom i stvaranje uslova za povećanje zapošljivosti lica sa invaliditetom”, kazala je Jelić.

Zapošljavanje lica sa invaliditetom donosi dvostruku dobit za poslodavce: subvencija zarade za svako zaposleno lice sa invaliditetom i oslobađanje od obaveze plaćanja posebnog doprinosa, zaključeno je na konferenciji.

“Poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom sa najmanje 50% invaliditeta, Fond subvencionira 75% od isplaćene bruto zarade, za cijeli period zaposlenosti. Poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom sa procentom manjim od 50%, Fond subvencionira 75% od isplaćene bruto zarade, u prvoj godini zaposlenja, u drugoj 60%, u trećoj i svakoj narednoj godini 50% od isplaćene bruto zarade”, kazao je savjetnik za profesionalnu rehabilitaciju I zapošljavanje lica sa invaliditetom ZZCG, Stanko Vlahović.

Poslodavac ostvaruje pravo na bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta lica sa invaliditetom u iznosu od 100% opravdanih troškova.

Na Zavodu za zapošljavanje se nalazi 5176 lica sa invaliditetom, dok je njih 269 zaposleno.


I.D.

 

Portal Analitika