Društvo

Bošković: Obilježavanje dana kada je osnovan NATO postaće tradicija

„Obilježavanje 4. aprila, dana kada je osnovan NATO, postaće tradicija, kao što je to obilježavanje Dana Vojske Crne Gore. Riječ je o datumu koji će postati dio istorije budućnostiCrne Gore, jer svjedoči o tome da je naša zemlja po prvi put mislila o sebi, o svojoj budućnosti i bezbjednosti svojih građana“, kazao je ministar odbrane, Predrag Bošković na svečanosti kojom je u Ministarstvu odbrane obilježen datum kada su 1949. godine, ministri spoljnih poslova SAD-a i 11 zapadnoevropskih država u Vašingtonu potpisali Sjevernoatlantski sporazum o formiranju NATO pakta.
Bošković: Obilježavanje dana kada je osnovan NATO postaće tradicija
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je naglasio da se glavni spoljnopolitički ciljevi koje je naša država postavila nakon obnavljanja državnosti, evroatlantske integracije i članstvo u NATO, dostižu na najbolji način.

„Što je najvažnje, Crnoj Gori obezbijedili smo ono što vijekovima često nije imala, a to su mir, stabilnost i bezbjednost“, kazao je crnogorski ministar odbrane.

On je podsjetio da Crna Gora, nekada najnerazvijenija članica bivše Jugoslavije, samo 26 godina nakon raspada bivše zemlje, članstvom u Alijansi postaje dio zajednice najrazvijenijih zemalja, ne samo sa ekonomskog aspekta, već prvenstveno sa aspekta poštovanja ljudskih prava, vladavine prava i i svega onoga što današnja savremena društva čini prosperitetnim i naprednim.   

Jutros je ispred zgrade Ministarstva odbrane Crne Gore u Podgorici, pored crnogorske, svečano podignuta zastava NATO, budući da je ovogodišnji Dan Alijanse od posebnog značaja, imajući u vidu predstojeće članstvo Crne Gore u NATO i Samit u Briselu.

Ministar odbrane  i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić prošli su kroz svečani špalir pripadnika Počasne garde Vojske Crne Gore i pozdravili dvije zastave u prisustvu članova ministrovog i načelnikovog kabineta.   

Portal Analitika