Abiznis

BOKAN: Profitna marža Volija veća za petinu

Kompanija „Voli trejd“ je i u 2016. godini nastavila kontinuitet uspješnog poslovanja, a neto profitna marža je lani u odnosu na 2015. godinu bila veća 20 odsto, naveo je predsjednik odbora direktora kompanije Dragan Bokan.
BOKAN: Profitna marža Volija veća za petinu
Portal AnalitikaIzvor

On je naglasio da je glavna investicija kompanije gradnja distributivnootkupnog centra, čiji je završetak planiran do jula ove godine.

Završeno 60 odsto DC-a

– Prošle godine, nakon ulaska Evropske banke za obnovu i razvoj ( EBRD) u kapital „Volija“, odlučili smo da podignemo standarde u otkupu poljoprivrednih proizvoda. Do sada je završeno 60 odsto radova na novom centru - kazao je Bokan Pobjedi.

Naveo je da će se otvaranjem novog centra „Volija“ poslati poruka poljoprivrednicima da povećaju proizvodnju, a time i boj zaposlenih.

– Ovaj centar će doprinijeti da se, kroz kontinuitet otkupa, smanji uvoz robe i podigne standard u poljoprivrednoj proizvodnji, trgovini i logistici u Crnoj Gori – ocijenio je Bokan i naglasio da će sve poljoprivredne proizvode prve kategorije moći da otkupe.

– Što ne bude moglo da prihvati naše tržište, to ćemo, u kontaktu sa partnerima van Crne Gore, plasirati u regiji  i smatram da će se početkom rada centra uspostaviti lanac distribucije voća i povrća, što će doprinijeti smanjenju uvoza – izjavio je Bokan, koji tvrdi da će poljoprivrednici, zahvaljujući novom centru, moći da ostvare milionske promete.

– Pojedinim poljoprivrednicima od kojih je otkupljivao proizvode „Voli“ je do sada isplaćivao godišnje 50 do 250 hiljada eura. Oni bi, izgradnjom novog centra, mogli da povećavaju proizvodnju koja bi im donijela višestruki priliv– rekao je Bokan, koji smatra da će novi distributivni centar predstavljati značajnu podršku turizmu, jer, kako je kazao, velikim investicijama na Primorju je uvijek potrebna dobra logistika i standardi zovani proizvodi.

Logistika

– Bez ovakvog objekta nijedna trgovačka kuća neće moći sarađivati ni snabdijevati turističke objekte poput „Splendida“, Porto Montenegra, Luštice Beja, Portonovog i drugih hotela visoke kategorije – kazao je Bokan i podsjetio da se centar gradi na urbanističkoj parceli od 30 hiljada kvadrata, u neposrednoj blizini postojećeg distributivnog centra, pored magistrale od Podgorice prema Primorju.

– Ta lokacija omogućava dobru komunikaciju sa svim kupcima u Crnoj Gori. Površina objekta je 16 hiljada kvadratnih metara i najveći je te vrste u državi – rekao je Bokan i dodao da će u okviru centra biti i zrenionica banana kapaciteta dvije hiljade paketa dnevno, što je dovoljno za cijelo domaće tržište.

– Te su zrenionice najmodernije u regiji, jer smo uzeli zadnju riječ tehnike, pa ćemo na tržištu od jeseni imati najkvalitetnije banane, a radimo i na tome da imamo najbolje snabdjevače zelenih banana– izjavio je Bokan, koji je zadovoljan sa radom otkupnog centra za voće i povrće u Matagužima.

– Kada pogledamo cifre, moramo biti zadovoljni. Od otvaranja do danas otkupili smo više od 15.000 tona poljoprivrednih proizvoda, po nabavnoj vrijednosti od skoro šest miliona eura. Sarađujemo sa 600 poljoprivrednih proizvođača – rekao je Bokan.

„Voli“ trenutno zapošljava 1.780 radnika, ali Bokan očekuje da će narednih mjeseci broj zaposlenih dostići 2.100.

– U fazi smo prijema radnika za potrebe novog logističkog centra, u kojem će biti otvoreno 80 novih radnih mjesta, a u toku je prijem radnika za novi objekat u Ulcinju i sezonskih radnika na Primorju – rekao je Bokan i dodao da je „Voli“ po broju zaposlenih najveće preduzeće u Crnoj Gori.

U „Voliju“ su posebno ponosni na to što pojačavaju i edukuju kadrovski tim.

– „Voli“ se može pohvaliti sa mnogo obrazovanih, ambicioznih mladih ljudi u svom timu. Imamo i edukativni centar, pružamo zaposlenima mogućnost za vrlo ozbiljno profesionalno napredovanje i svojim zaposlenima predstavljamo siguran oslonac – kazao je Bokan.

Prema njegovim riječima, „Voli“ je sinonim sigurnosti i za potrošače.

– Odgovorno pristupamo nabavci strogo kontrolisanog uzgoja i proizvodnje i ne manipulišemo sa bezbjednošću naših potrošača – zaključio je Bokan. 

Portal Analitika