Protokol

Brajović - Milošević: Crna Gora i Hrvatska u kontinuitetu razvijaju prijateljske odnose

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas u Podgorici predsjednika Odbora za evropske poslove Sabora Republike Hrvatske, Domagoja Miloševića.
Brajović - Milošević: Crna Gora i Hrvatska u kontinuitetu razvijaju prijateljske odnose
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su konstatovali da Crna Gora i Hrvatska u kontinuitetu razvijaju prijateljske odnose, zasnovane na principima međusobnog povjerenja i poštovanja, koji su primjer dobrosusjedske saradnje u regionu.

Brajović je izrazio uvjerenje da će se, i pored svih nacionalnih turbulencija i izazova sa kojim se suočava Evropska unija, visoko na agendi zadržati politika proširenja, koja je važna za kredibilitet Unije i za dugoročnu stabilnost i prosperitet regiona Zapadnog Balkana. Crna Gora ostaje privržena ideji o članstvu u EU, čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, kako bi na kvalitetan način završila proces pristupnih pregovora i postala sljedeća članica EU, poručio je Brajović.

Predsjednik Skupštine je naglasio da Crna Gora posebno cijeni kontinuiranu podršku Hrvatske u procesima evropskih i evroatlantskih integracija, kako u političkom kontekstu, tako i kroz pružanje ekspertske pomoći, prenos znanja i iskustva. 

Posebno je izrazio zadovoljstvo na prilici da lično prisustvuje usvajanju Odluke o ratifikaciji Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u, u Saboru Hrvatske krajem novembra prošle godine, i istakao da očekuje da će Crna Gora na majskom Samitu NATO-a učestvovati kao punopravna članica. 

Parlamentarna saradnja obostrano je ocijenjena sadržajnom i dinamičnom, uz uvjerenje da će dva parlamenta u narednom periodu nastojati da uspostave nove modele saradnje, kojima bi dodatno ojačali međusobne veze, posebno u dijelu konkretnih projekat akoji mogu biti od značaja za građaneo bje države.

Razgovor je bio prilika i za razmjenu mišljenja o unutrašnjim političkim kretanjima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, kao i o temama od regionalnog i globalnog značaja.

Portal Analitika