Abiznis

Agrokor: Dobavljači će nastaviti da isporučuju robu

Dobavljači Agrokora u najvećoj mjeri će nastaviti da isporučuju robu toj kompaniji kako bi omogućili njenu stabilizaciju.
Agrokor: Dobavljači će nastaviti da isporučuju robu
Portal AnalitikaIzvor

"U interesu dobavljača je da se Agrokor 'resetuje' i nastavi da funkcioniše. Ta se kriza ne smije pretvoriti u poligon vlastitih interesa, već se ukupna poslovna javnost mora odgovorno voditi interesima svih sudionika i ukupne hrvatske privrede", navodi se u usaglašenim stavovima najvećeg dijela dobavljača, prenosi SEEbiz.

Kako se navodi u tom dokumentu, dobavljači razumiju i podržavaju nastojanja Vlade da spriječi krizu hrvatske ekonomije i socijalnog sistema, do koje može doći kolapsom dobavljača, koji u takvom scenariju neće moći da naplate potraživanja od Agrokora.

"Dobavljači će u najvećoj mjeri nastaviti da isporučuju robu kompanijama u sistemu Agrokora, kako bi omogućili stabilizaciju", navodi se u tom dokumentu.

Veliki dobavljači Agrokora sastali su se u ponedjeljak, nakon što su prethodno imali sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Plenković nakon sastanka saopštio da Vlada želi da podrži svaki napor koji će dovesti do dogovora i omogućiti kvalitetno restrukturiranje i dostupnost svježe likvidnosti Agrokoru.

"Vlada vodi dijalog s kompanijom, dobavljačima i predstavnicima kreditora, dakle banaka", kazao je Plenković.

Hrvatsko Ministarstvo finansija blokiralo je u petak kompaniju Agrokor zbog duga za porez na dodatu vrijednost (PDV) od 81 milion kuna (HRK), odnosno 11 miliona EUR.

Agrokor, čiji je vlasnik Ivica Todorić, najveća je privatna firma u Hrvatskoj i jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

(Mina)

Portal Analitika