Društvo

Zukorlić jedina linija odbrane Kujeviću

- Šestorica veoma uglednih tutinskih i novopazarskih imama uskoro će i zvanično pokrenuti (inače, komplikovanu) proceduru „opoziva“ muftije sandžačkog hafiza Abdurahmana efendije Kujevića, saznaje Pobjeda iz dobro obaviještenih i pouzdanih izvora.
Zukorlić jedina linija odbrane Kujeviću
Portal AnalitikaIzvor

Pozajmljeni autoritet

Prvi je, prema njihovim uvjerenjima - navodno nesporna činjenica da hafiz iz Rožaja privid ličnog autoriteta crpi isključivo iz bliskih odnosa sa Zukorlićem, koji ga je nedugo nakon „samoizopštenja“ iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, prihvatio kao bespogovornog sljedbenika i imenovao za svog pomoćnika za takozvani južni Sandžak. Sa takvim bekgraundom, odnosno pozajmljenim autoritetom, stavio se na čelo Muftijstva u Novom Pazaru a, zapravo je, i sa te pozicije, bio i ostao tek puki izvršilac svih naloga bivšega muftije. Drugi razlog nalaze u utiscima da je djelovanjem sa osnova koje je postavio njegov duhovni, pa i politički mentor, dugoročno naudio odnosima Islamske zajednice u Srbiji sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, naročito mu prigovarajući što je, navodno, potpuno zanemario činjenicu da se islamska vjera ne može dominantno vezivati za jedan, gotovo ekskluzivni etnos. A, hafiz Kujević, naglašavaju oni, upravo to čini.

Duhovni servis

Muftijstvo je, kažu, sveo na specifični „duhovni s e r v i s “ Bošnjaka, vezivao ga za sarajevsko središte reisata, a ključne djelove koncepta utemeljio na stotinu godina staru Sjeničku deklaraciju. I pored pokušaja modeliranja pojedinih segmenata, odnosno prilagođavanja nekim novim okolnostima, ostao je na platformi bez, dugoročno, bilo kakve ozbiljnije perspektive.

Zauzvrat - ništa

Napokon, treći razlog za otvaranje procesa svojevrsnog opoziva muftije Kujevića, šestorica imama nalaze u njegovom, kako ističu - čudnom odnosu prema vjerskoj dijaspori, od koje navodno traži puno, a zauzvrat ne nudi joj gotovo ništa?! Iz samo njemu poznatih razloga ne obilazi džemate po zemljama Zapadne Evrope, pa čak ni one najbrojnije, najuticajnije i finansijski najmoćnije - poput džemata u Njemačkoj.

Urokljive oči

Jedno je sigurno: nema mu (novcu) tragova unutar službeno relevantnih knjigovodstveno-finansijskih evidencija nadležnih državnih institucija, ustanova ili organa, a da li unutar novopazarskog Mešihata postoji eventualna „unutrašnja“ kontrola - nijedan od naših izvora nije mogao da potvrdi. Uvjerljivija im je pretpostavka da se sve završava unutar kruga nekoliko pari „najjurokljivijih očiju“…

Što će reći: novac može biti trošen bez ikakve kontrole; bez obaveza podnošenja bilo kakvih računa; bez vanjskih mogućnosti nadziranja raspolaganja finansijskim sredstvima prikupljenim od džematlija?! A, to opet znači:

Ako bezuslovno ne vjerujete u lično poštenje najužeg kruga ljudi unutar novopazarskog Muftijstva, džaba vam neupitno prorokovo sljedbeništvo. U skladu sa tim, hafizu Kujeviću, bivši muftija Zukorlić, ostaje ujedno i prva i posljednja, odnosno suštinski - jedina linija odbrane, kazali su Pobjedini sagovornici, uz uvjerenje da mu to neće biti dovoljno… (Pobjeda)

Portal Analitika