Politika

Neće biti promjena u odnosima dvije države

Odlazak dosadašnjeg srpskog premijera Aleksandra Vučića u fotelju predsjednika Srbije neće promijeniti odnose te zemlje i Crne Gore.
Neće biti promjena u odnosima dvije države
Portal AnalitikaIzvor

To su za Pobjedu ocijenili srpski analitičari Zoran Stoiljković i Dušan Janjić. Stoiljković je za Pobjedu kazao da ne očekuje, nakon izbora Vučića za predsjednika, bilo kakve probleme u budućim odnosima Srbije i Crne Gore.

– Ne očekujem provokacije u tim odnosima, makar kad se radi o Srbiji. Ono što je zajednički interes za sve naše zemlje u regionu je nešto što nazivaju dobrosusjedskim odnosima i regionalnom saradnjom, čak i kada se neki elementi politike, kao što su NATO integracije, razlikuju. Ne vidim šta bi to, sa stanovišta Srbije, bilo vrsta problema u odnosima sa Crnom Gorom – kazao je Stoiljković.

Kapacitet

On je rekao da očekuje da će Vučić za budućeg srpskog premijera predložiti nekoga „ko ima kapacitet eksperta“, a da će odlučivanje „ostati u Vučićevim rukama“.

– Ne treba misliti da će Vučić to prepustiti bilo kome. On će biti neka vrsta alfa i omege za odnose u regionu, pa i sa Crnom Gorom. Tako da ne očekujem da će budući premijer, čak i da to bude Dačić, nešto promijeniti u odnosima dvije zemlje – istakao je Stoiljković. Dušan Janjić očekuje da će Vučić ličnu komunikaciju koju ima sa Crnom Gorom nastaviti ovog puta sa predsjedničkog mjesta.

– Očekujem da dosadašnja lična uključenost u popravljanje odnosa Srbije i Crne Gore sada dobije novi nivo, koji nije neposredno u izvršnoj vlasti. Predsjednik je izuzetno važan u toj komunikaciji. Nikolić je u tome učestvovao koliko se moralo. Očekujem da će Vučić biti posvećen više unapređenju dobrih odnosa Srbije i Crne Gore, nego Nikolić – dodao je Janjić.

Interesi

Prema njegovim riječima, osnovni interes stranih sila, prije svega Rusije, je da NATO ne može da se širi na Balkan.

– To će biti jedna dobrim dijelom tabu tema za Vučića. On će uvijek kad bude pravio saradnju sa Crnom Gorom morati da rješava taj problem - da stavlja u zagradu činjenicu da je Crna Gora puna članica NATO-a – rekao je Janjić. (Pobjeda)

Portal Analitika