Politika

Vujanović: Ulazak Crne Gore u NATO doprinosi stabilnosti regiona

Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće stabilnosti regiona, a taj savez je strateška potreba države da doprinese razvoju i boljitku svojih građana, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.
Vujanović: Ulazak Crne Gore u NATO doprinosi stabilnosti regiona
Portal AnalitikaIzvor

On će, na poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Dragana Čovića, prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja 20. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Vujanović je, nakon sastanka sa Čovićem, rekao da je zadovoljan odnosima Crne Gore i BiH, koji su, kako je rekao, sadržajni i prijateljski, bliski i nesumnjivo dobar primjer regiona.

Odgovarajući na pitanje novinara šta ulazak Crne Gore u NATO znači za region, crnogorski predsjednik je rekao da znači doprinos stabilnosti regiona.

„Mi smo u NATO-u slijedom naše geografske pozicije. Dakle, Crna Gora je na dijelu Jadrana i na dijelu Mediterana gdje se zatvara prsten NATO-a. I bilo je prosto geografski logično da pripadamo toj vojnoj i političkoj alijansi i da time doprinesemo stabilnosti našeg regiona“, kazao je Vujanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

NATO članstvo, dodao je, za Crnu Goru znači šansu za ekonomski boljitak. „Uvijek je to jedna nova šansa da pokažete da ste ekonomski vrijedni, da dobijete bolji rejting, da turistički budete privlačniji“.

„Naravno ima svoju političku vrijednost, jer u okviru te velike porodice imate lakšu i bolju komunikaciju. NATO nikada nijesmo doživljavali u Crnoj Gori kao odnos protiv bilo koga, nego kao stratešku potrebu Crne Gore da doprinese stabilnosti, da doprinese svom razvoju i da doprinese boljitku svih svojih građana“, rekao je Vujanović.

On je poručio da je sa Čovićem razgovarao o privrednim temama.

„Mislim da u ovim uslovima prenapregnutog političkog ambijenta koji imamo, privredne teme predstavljaju nešto što relaksira i što obavezuje, prije svega. Mi smo ovdje da ponudimo bolji ekonomski ambijent, da ponudimo nova radna mjesta, da ponudimo bolji životni standard. Imamo uslova za to“, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i BiH imaju prostora za saradnju.

„Mi smo opredijeljeni toj saradnji i naši sastanci su u funkciji te saradnje. Raduje me da će ovaj jubilarni Sajam privrede u Mostaru biti nova potvrda snažne ambicije Mostara i ovog dijela BiH da sarađuje i dobra promocija svih onih koji ovdje dođu“, kazao je on.

Čović je Vujanoviću čestitao završni čin, sami završetak i formalizaciju članstva NATO saveza za Crnu Goru. „To uveliko pomaže i našem putu kad je u pitanju BiH i MAP-u i naravno razgovarali smo, prije svega, o gospodarskim temama, politike smo vrlo malo stavili, s obzirom da je sve uočni 20. Sajma gospodarstva u Mostaru“.

„Ono što možete očekivati da ćemo mi bar jednom u mjesec-dva dana imati međusobnu komunikaciju na razini tri člana Predsjedništva, ili pojedinačno neko od nas, sa predsjednikom Crne Gore, kako bi držali jedan pravi prijateljski, pozitivan odnos odnosno ostvarili jednu klimu dobrog ozračja koje se može prenijeti pozitivno na čitavo područje“, rekao je Čović.

Portal Analitika