Politika

Milošević: Hrvatska vidi Crnu Gori kao narednu članicu EU

Hrvatska se snažno zalaže za kontinuitet i dosljednost u sprovođenju politike proširenja i, imajući u vidu ostvarene rezultate, Crnu Goru vidi kao narednu članicu Evropske unije (EU), poručio je predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoj Ivan Milošević.
Milošević: Hrvatska vidi Crnu Gori kao narednu članicu EU
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, razgovarao je danas sa Miloševićem, a tokom sastanka je poručeno da Hrvatsku raduju dobri rezultati koje Crna Gora ostvaruje u procesu pristupanja EU.

„U tom kontekstu će nastaviti da pruža svu potrebnu stručnu i tehničku podršku usmjerenu na efikasno i kvalitetno ispunjavanje obaveza iz pristupnog procesa, ali i da afirmiše crnogorske napore i postignuća među državama članicama i u okviru institucija EU“, saopšteno je tokom razgovora Pejovića i Miloševića.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio na dosadašnjoj izuzetnoj podršci koju su hrvatske institucije i članovi pregovaračke strukture te države pružili Crnoj Gori i na taj način doprinijeli snažanju administrativnih kapaciteta i boljoj pripremljenosti za ispunjavanje evropskih obaveza.

„On je upoznao sagovornika s aktuelnim stanjem u pregovorima i predstavio planove za otvaranje preostalih poglavlja istakavši da Crna Gora u značajnom broju oblasti bilježi dobru usklađenost s evropskim propisima i standardima i djeluje kao članica EU“, kaže se u saopštenju.

Milošević je, dodaje se, pozdravio dobre rezultate koje Crna Gora ostvaruje u pregovorima s EU, istakavši da su oni garant daljeg napredovanja prema članstvu.

„Prenio je da se Hrvatska snažno zalaže za kontinuitet i dosljednost u sprovođenju politike proširenja, te da, imajući u vidu ostvarene rezultate, Crnu Goru vidi kao sljedeću članicu EU. On je takođe, čestitao na rezultatima ostvarenim u procesu pristupanja NATO-u prenijevši da se Hrvatska raduje skorom prijemu Crne Gore u Alijansu“, saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnim izazovima sa kojima se EU susreće, kao i aktuelnostima u regionu Zapadnog Balkana i načinima za dalje jačanje regionalne saradnje kao garanta stabilnosti i mira u regionu i šire.

„Obostrano je izraženo zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom i prijateljskim odnosima dvije države“, kaže se u saopšenju.

Portal Analitika