Politika

Brajović - Rama: Dobrosusjedska politika od nemjerljive važnosti za stabilnost

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović primio je danas u Vili ''Gorica'' premijera Republike Albanije Edija Ramu, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Brajović - Rama: Dobrosusjedska politika od nemjerljive važnosti za stabilnost
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je istaknuta važnost intenziviranja parlamentarne saradnje, čemu je značajno doprinijela nedavna posjeta delegacije Odbora za međunarodne odnose Parlamenta Albanije na čelu sa predsjednicom Odbora Artom Dade. Sagovornici su se složili da je za jačanje stabilnosti u regionu od nemjerljive važnosti dobrosusjedska politika koju njeguju Crna Gora i Albanija.

Predsjednik crnogorske Skupštine naglasio je značaj ostvarivanja prava manjinskih naroda u obje države kao važnu kariku dobrosusjedskih odnosa, pri čemu albanska manjina u Crnoj Gori značajno participira u organima upravljanja.

Odlični politički odnosi i kontinuirani dijalog na najvišem nivou treba da prati intenzivnija ekonomska saradnja i jačanje pravnog okvira, čemu su brojni sporazumi i započeti zajednički projekti dali odličan impuls, rečeno je tokom susreta Brajovića i Rame.

Kada je o završnoj fazi NATO integracije riječ, predsjednik Brajović je najavio da će u Skupštini Crne Gore uskoro biti obavljena ratifikacija Vašingtonskog ugovora, čime će biti okončana priprema za dostavu ratifikacionih instrumenata. Brajović je zahvalio premijeru Rami na podršci koju je Albanija od početka pružalala članstvu Crne Gore u NATO.

Konstatovana je, takođe, dobra dinamika puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, kao i spremnost naše države da svoja iskustva evropskih integracija podijeli sa susjednom Albanijom.

Portal Analitika