Svijet

Eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu, najmanje 10 mrtvih (VIDEO)

Snažne eksplozije potresle su danas metro u Sankt Peterburgu. Prema posljednjim informacijama, u vagonu metroa dogodile su se dvije eksplozije, a sumnja se da su ih izazvale improvizovane eksplozivne naprave. Portparol ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma potvrdio je da je 10 osoba poginulo u eksplozijama, a više desetina ljudi je povrijeđeno.
Eksplozije u metrou u Sankt Peterburgu, najmanje 10 mrtvih (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

U dvije istovremene ekplozije povrijeđeno je više osoba, među kojima ima i djece.   Čelnik informacijskog centra Nacionalnog protuterorističkog odbora (NAK) Andrej Pržezdomskij rekao je za televiziju Rosija 24 da je evakuacija metroa završena.

Sedamanest vozila hitne pomoći upravo zbrinjava povrijeđene, rekao je Kibitov. U evakuaciji stradalih korišteni su i helikopteri, javlja agencija TASS.

972422f40b9d1d48dd47

Prema posljednjim informacijama, u vagonu metroa dogodile su se dvije eksplozije, a sumnja se da su ih izazvale imrovizovane eksplozivne naprave. Kako navode ruski mediji, uređaj koji je eksplodirao bio je punjen šarpnelima.

c8fjhxsw0amufen

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio saučešće porodicama poginulih i poručio da će svaki mogući motiv biti ispitan, uključujući terorizam. 

sankt

U peterburškom metrou su zatvorene tri stanice - „Sadova", „Trg ustanka" i „Tehnološki univerzitet", rekao je izvor Sputnjika. 

4533494c8b90505c1e83

Predstavnik regionalne uprave Ministarstva za vanredne situacije Rusije saopštio je ranije da se provjerava informacija o pojavi dima u metrou. 

Portal Analitika