Društvo

Adaptirane prostorije za rad Dnevnog centra

Javna ustanova Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Herceg Novi nastavlja sa radom u novim prostorijama u naselju Topla, čiju adaptaciju je Opština Herceg Novi omogućila uz pomoć nevladine organizacije “Meritum”.
Adaptirane prostorije za rad Dnevnog centra
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković podsjetio je da je lokalna uprava duži period pokušavala da pronađe adekvatno rješenje za rad značajne ustanove kakva je Dnevni centar. Kako je kazao, nada se da će boravak djece u novim prostorijama biti ugodan. Dodao je da se radi o privremenom rješenju, te da se nastavlja sa ulaganjem napora za trajno rješavanje ovog važnog pitanja.

Janković i sekretar za društvene djelatnosti i sport Vladimir Dželetović zahvalili su se Lin Montgomeri i Meri Borojević iz NVO “Meritum” na velikoj pomoći u obezbjeđivanju prostorija za korisnike Dnevnog centra.

Dželetović je podsjetio na uložene napore tokom proteklih mjeseci i kazao da su u konačnom uspjeli da pronađu prostor koji se može urediti u skladu sa pravilnikom o minimalnim uslovima za smještaj djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Prostorom od oko 150 kvadratnih metara služiće se 14 korisnika.

Predstavnice NVO “Meritum”, dr Lin Montgomeri i Meri Borojevi
 istakle su da su od nadležnih u Opštini Herceg Novi dobile razumijevanje i podršku, što im je umnogome olakšalo posao.

Dr Montgomeri je istakla da je inkluzija djece, tinejdžera i odraslih sa  smetnjama i teškoćama u razvoju dugotrajan proces, koji ne znači samo imati Dnevni centar, već podrazumijeva prihvatanje svake vrste različitosti u društvu. Kako je zaključila, privremene prostorije za Dnevni centar su tek početak.

Isto je poručila i Meri Borojević, koja se nada da će imati priliku da bude pomoć i u mnogom drugim projektima. Kazala je da se osjeća privilegovano što može da pomogne u radu sjajnog centra, izuzetno važnog u životima osoba sa smetnjama i teškoćama u razvoju i njihovih porodica,  do, kako se nada, trajnog i najboljeg mogućeg rješenja. 

Montgomeri i Borojević istakle su da su im vrijedna pomoć bile i doktorke iz Instituta „Dr Simo Milošević“, Marina Delić i Sonja Kosać. 
Doktorke Delić i Kosać izrazile su  nepodijeljeno zadovoljstvo zbog reaktivacije Dnevnog centra, koji je osnovni, djeci i roditeljima prijeko potreban servis. Dodale su i da NVO „Meritum“ pruža važnu podršku projektu patronaže djeci uključenoj u redovne škole, kao i samom Institutu.

Portal Analitika