Kultura

Izložba profesora Nacionalne akademije umjetnosti iz Sofije sjutra u Dvorcu Petrovića

Izložba kojom Nacionalna akademija umjetnosti iz Sofije obilježava 120 godina od svog osnivanja biće otvorena u utorak u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića u 20 časova.
Izložba profesora Nacionalne akademije umjetnosti iz Sofije sjutra u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Nacionalna akademija umjetnosti iz Sofije.

Na izložbi će svoje radove - slike, grafike i skulpture - predstaviti 27 profesora ove Akademije.

Osnovana 1896. godine kao Državna škola crtanja, bugarska Nacionalna akademija umjetnosti ne samo da određuje profesionalni status bugarskog umjetnika već igra i važnu ulogu u unapređenju razvoja kulturne stvarnosti. Nacionalna akademija umjetnosti je i danas vodeća institucija za edukaciju profesionalnih umjetnika u 18 različitih disciplina i to u polju likovne i primijenjene umjetnosti, istorije umjetnosti, restauracije i dizajna. Kombinacija dostignuća tradicije i inovativnih metoda obrazovanja – proces  karakterističan za gotovo sve faze njenog postojanja – osnova su autoriteta i značajnog uticaja koji Akademija uživa u sadašnjem trenutku.

Na otvaranju izložbe će govoriti profesor na Nacionalnoj akademiji umjetnosti iz Sofije Petar Bonev i mr Nenad Šoškić, direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Portal Analitika