Zanimljivosti

Vraća se Volga, legenda sovjetske autoindustrije

Volga, nekad popularna marka luksuznih limuzina mogla bi se uskoro vratiti na scenu.
Vraća se Volga, legenda sovjetske autoindustrije
Portal AnalitikaIzvor

Simbol nekadašnjeg sistema počeo je nestajati još krajem prošlog milenijuma, ali zahvaljujući redizajniranom modelu i rebrendiranom Chrysleru Sebringu održao se sve do 2010. godine. Da bi ipak Volga mogla vaskrsnuti dao je naslutiti Zigfrid Volf , šef Russian Machines Corporation  pod čijom je ingerencijom i GAZ.

Ali na velike i luksuzne limuzine može se zaboraviti. Jednostavno ne postoji nikakvo tržišno opravdanje sa stvaranjem takvog brenda, pa će Volga ako vaskrsne, biti zadužena za laka komercijalna vozila.

Prema Volfovim riječima prvi model bi mogao biti lako dostavno vozilo, "manji od GAZelle i poput VW Caddya", a Volgino ime bi bila garancija "pouzdanosti i izdržljivosti po konkurentnoj cijeni".

Istorija Volge počela je 1956. godine kada je GAZ napravio pravu revoluciju u sovjetskoj autoindustriji spojivši izuzetnu robusnost s luksuzom. GAZ-21 Volga je bila prva luksuzna limuzina, a ubrzo je postala omiljen izbor državnih funkcionera. Proizvedeno je oko 640.000 primjeraka (s karavanom, GAZ-22), a izvozio se u 70 zemalja svijeta.

Lansirana je druga generacija modela 1970. godine pod imenom GAZ-24, koja je ostala u proizvodnji do 1992. godine. Svi dalji modeli nosili su kompliciranije oznake, a temeljili su se na GAZ-24. Zastarjeli koncept je u novom milenijumu učinio model apsolutno neprivlačnim, pa je proizvodnja obustavljena 2008. godine.  

index.hr

Portal Analitika