Abiznis

Stečaj u Atlas TV: Ukupan dug oko tri miliona eura

Na današnjem prvom ročištu povodom sprovođenja stečajnog postupka u Atlas televiziji dogovoreno je da se, prema članu 44 Zakona o stečaju, formira odbor povjerilaca čije članove će delegirati tri najveća povjerioca.
Stečaj u Atlas TV: Ukupan dug oko tri miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Tri najveća povjerioca su Atlas grupa, Poreska Uprava i oštećeni radnici. U ime Atlas grupe punomoćnik će predložiti lice koje će biti član. U ime Poreske uprave prisutna Anka Medojević je prihvatila da bude član odbora, kao i Dušanka Pejović u ime oštećenih radnika.

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil izjavio je da je do današnjeg dana prispjelo 93 prijave potraživanje, među kojima si u dopune prijava Boža Bulatovića, Gordane Simović, Jovović Dejana, ID Construction D.O.O., kao i potraživanje Atlas Media Group iz Podgorice na iznos od 101.260 eura sa zahtjevom za prebijanje po osnovu duga stečajnom dužniku za iznos od 7.789 eura.

Ukupan dug Atlas televizije je oko tri miliona eura a konačna suma će biti poznata nakon ispitnog ročišta. Cicmil je danas upoznao povjerioce sa listom prvih deset sa najvećim prijavljenim potraživanjem, među pet firmi kojima se najviše duguje nalaze se: Atlas grupa D.O.O. u iznosu od 1.227.040,26; Poreska uprava 882.209,60; 36 bivših radnika 800.000,00; Radiodifuzni centar 118.884,20; Atlas Media Grupa 101.260,90 eura.

Članovi Odbora povjericoa će sami formirati Odbor povjerilaca i izabrati Predsjednika. Cicmil je obavijestio povjerioce da je ispitno ročište zakazano za 19.april u 9:15 časova ,dodavši da će na ispitnom ročištu povjerioci moći pojedinačno osporavati svako prijavljeno potraživanje ukoliko smatraju da je neosnovano.

Dušanka Pejović, koja je pristala da bude članica odbora u ime oštećenih radnika, je istakla da suma vezana za 36 bivših radnika nije konačna cifra.

''Kao što smo mogli da čujemo na ročištu  RTV Atlas nema ništa od imovine a potraživanje su gotovo nenaplativa. Međutim ono što mi tražimo je vrlo aktivno djelovanje stečajnog upravnika da vidi šta se desilo sa tom imovinom, kakvi su to pravni poslovi koji su se sklapali i koliko zapravo suštinski iznosi stečajna masa kada se sve to utvrdi. Tako ćemo jedino moći konačno da utvrdimo kolika je stečajna masa. Dakle ,sve prave radnje i utvrđivanje prave stečajne mase su, ponavljam, prioritet kao i načini na kojima je otuđivano sve to'', kazala je Pejović.

Ona je dodala da očekuje vrlo aktivnu i ekspeditivnu akciju stečajnog upravnika jer je, prema zakonu, stečajni postupak hitan. Pejovićeva je dodala da će radnici dalje preduzeti korake u zavisnosti od toga kako se stvari budu odvijale.

Pejovićeva je navela da cifra od 800.000 neplaćenih eura radnicima je zajedno sa porezima i doprinosima.

''Svim radnicima porezi i doprinosi seduguju od avgusta 2013. godin. Nekima se plate i porezi i doprinosi duguju do 1. marta 2017. a nekima ranije ali manje više je svima slična cifra zavisno kada je kome prestao radni odnos. Zbog toga su onolika naša potraživanja jer nikome evo tri i po godine nisu plaćeni porezi i doprinosi. Kada su plate u pitanju one nisu stizale od maja mjeseca minule godine'', kazala je Pejović.

Kako je kazala i ranije je bilo priča oko stečaja a da su radnici pokušavali da ptregovorom sa poslodavcem dodju do rješenja, a jedan od načina je bio i kratki prekido emitovanja dijela programa.

''Ono što je važno je da su mnogi mogli da zaštite interes države u svoj ovoj priči, a nisu ga štitili. Jer, ovdje se kroz interes države štiti interes radnika. Upravo preko poreza i doprinosa jer se to duguje državi. Ovdje niko tri i po godine nije obraćao pažnju da se nešto duguje državi. Znači, čekalo se svo ovo vrijeme da se zaštiti država. I šta se desi - dođu radnici, dođe stečajni postupak i nema ništa od stečajne mase- ajte vi kući, mi polako kući a ko je štitio državu? Ovdje je očito svakoga briga za državu'', istakla je Pejović.

Ona zaključuje da radnici vjeruju da će stečaj i stečajni postupak odraditi tako da se prije svega zaštiti država a kroz nju i radnici koji su oštećeni time što nisu uplaćivani porezi i doprinosi i naravno plate.

 

L.Đ.

Portal Analitika